ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Πρώτη επίσκεψη Σίσι στην Τουρκία – Στις 27 Ιουλίου

Θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Ρ.Τ.Ερντογάν

Πρώτη επίσκεψη Σίσι στην Τουρκία – Στις 27 Ιουλίου

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θα βρεθεί στις 27 Ιουλίου στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του και να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Σίσι θα συζητήσει τόσο τις διμερείς σχέσεις όσο και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Η Τουρκία και η Αίγυπτος ανακοίνωσαν πριν από 2 ημέρες ότι θα διορίσουν πρεσβευτές για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια στο πλαίσιο αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων, που είχαν παγώσει μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο.

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση στον Σίσι να επισκεφτεί την Τουρκία, όταν του τηλεφώνησε να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος απάντησε θετικά στην πρόσκληση και, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, προγραμμάτισαν την επίσκεψη για μετά τη Γιορτή των Θυσιών, που έληξε στις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναβίωση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενδέχεται να επισκεφθεί επίσης την Αίγυπτο τους επόμενους τρεις μήνες.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου διατηρήθηκαν στο επίπεδο του επιτετραμμένου και στις δύο πλευρές μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της Αιγύπτου το 2013, το οποίο ανέτρεψε τον αείμνηστο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι σχέσεις ήταν κυρίως σταθερές εκτός από σύντομες περιόδους αναστολής στη δεκαετία του 1960, αλλά έφτασαν σε νέα ύψη όταν ο Μόρσι εξελέγη πρόεδρος το 2012. Μετά την ανατροπή του Μόρσι, η Τουρκία διατήρησε επαφή με το Κάιρο πριν υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις το 2013, ενώ οι οικονομικοί δεσμοί παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αβλαβείς.

Ο Σίσι ήταν μεταξύ των ηγετών που τηλεφώνησαν στον Ερντογάν μετά τους σεισμούς, καθώς το Κάιρο έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια για τα θύματα της καταστροφής. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου πραγματοποίησε επίσης επίσκεψη για την παροχή βοήθειας στον απόηχο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.