ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μ.Μπορίσοφ σε Ζ.Ζάεφ: «Παραδειγματίσου από τις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας»

Μ.Μπορίσοφ σε Ζ.Ζάεφ: «Παραδειγματίσου από τις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας»

«Πάντα πρέπει να κοιτάμε προς τα μπρος και η κοινωνία να γνωρίζει ότι το παρελθόν πάντα αποτελεί τροχοπέδη», είπε την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας στην ομιλία του στο 4ο Thessaloniki Summit του ΣΒΕ, έστειλε ένα μήνυμα στον Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας πως πρέπει να ακολουθήσει ως παράδειγμα τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, για να πετύχουν τα Σκόπια τους στόχους τους.

«Στη Βουλγαρία πάντα γνωρίζουμε και θυμίζουμε και καλό είναι να το θυμάται και ο Ζόραν Ζάεφ, ότι από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή προοπτική της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και εντέλει ενταχθήκαμε στην ΕΕ», είπε αρχικά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, ενώ για το βέτο του Μακρόν απέφυγε να τοποθετηθεί, τονίζοντας ότι περισσότερο πρέπει να απασχολεί την χώρα, ο διχασμός στον οποίο έχει επέλθει.

«Όλοι επιτέθηκαν Μακρόν για τη στάση του. Όμως αυτό που προκαλεί ανησυχία, είναι ο διχασμός της κοινής γνώμης στη Βόρεια Μακεδονία, σε ό,τι αφορά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, καθώς επίσης σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρσπών.

Ένα κράτος πρέπει να έχει ξεκάθαρα διατυπωμένη στάση από όλα τα πολιτικά κόμματα και από την κοινωνία σχετικά με το ποια είναι η πορεία του», σχολίασε και πρόσθεσε: «Ο κύριος Ζάεφ έκανε πάρα πολλά, αλλά ρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα θα τηρήσουν παρόμοια στάση, επειδή όλοι γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί αν δεν το κάνουν. Ο πρόεδρος Μακρόν είπε ακριβώς αυτό: Ας είμαστε βέβαιοι, πρέπει να είμαστε βέβαιοι σε ό,τι θα πράξουν και στο μέλλον».

Για την Αλβανία τόνισε ότι αναγνωρίζει πως γίνονται μεγάλες προσπάθειες από την κυβέρνηση, αλλά «απέχουν πολύ από το να πετύχουν τους στόχους και τα κριτήρια που θέτει και εφαρμόζει η ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας Βουλγαρίας, ο κ. Μπορίσοφ, που νωρίτερα συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι από την αρχή του έτους υπάρχει υπερδιπλασιασμός στις εμπορικές συναλλαγές και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «δεν υπάρχει ελληνική εταιρεία που να δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία και να έχει παραπονεθεί». Σημείωσε στο σημείο αυτό, πως στο θέμα της φορολογικής πολιτικής είναι περισσότερο συντηρητικός από τον Έλληνα ομόλογό του: «προσέχω πάρα πολύ με τους φόρους, εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουμε αγγίξει το φορολογικό σύστημα και δεν σκέφτομαι να το πράξω».

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τον διαδριατικό TAP, τον τερματικό πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρύπολη και άλλες πηγές.

«Αυτό μας εξασφαλίζει προοπτικές δεκαετιών», τόνισε, εκτιμώντας πως το παράδειγμα αυτό της ενεργειακής διαφοροποίησης θα μπορούσε να ακολουθήσει και τα Σκόπια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Επιδίωξή μας είναι, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον να πετυχαίνουμε το καλύτερο, και του χρόνου την ίδια εποχή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, με τον ομόλογό μου κ. Μητσοτάκη να εγκαινιάσουμε το έργο αυτό. Πριν από λίγες μέρες, με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βουλγαρία πήγαμε στο κατασκευαστικό έργο, και οι δύο εταιρείες έχουν υποσχεθεί ότι θα τηρήσουν τις προθεσμίες», επισήμανε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.