ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Βουλγαρία σε Σκόπια: «Αν δεν τηρήσετε την συμφωνία δεν θα άρουμε το βέτο για είσοδο στην ΕΕ»

Βουλγαρία σε Σκόπια: «Αν δεν τηρήσετε την συμφωνία δεν θα άρουμε το βέτο για είσοδο στην ΕΕ»

Σκληρό μήνυμα στα Σκόπια έστειλε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, τονίζοντας πως δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη ρητορική κατά των Βούλγαρων, τους ισχυρισμούς για την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία ή να παραδεχτούν ότι η «μακεδονική» γλώσσα και εθνικότητα είναι βουλγαρικής προέλευσης.

Η συμφωνία για τη φιλία, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών περιέχει, πρωτίστως, την υποχρέωση συναντήσεων της κοινής επιτροπής που χειρίζεται να αμφιλεγόμενα ζητήματα προκειμένου να βρει συμβιβασμό. Η βουλγάρικη πλευρά έχει επανειλημμένα υποδείξει ότι τα Σκόπια έχουν μονομερώς «παγώσει» τις συναντήσεις ειδικών για περίπου ένα χρόνο.

«Η Βουλγαρία μίλησε ξεκάθαρα για τις απαιτήσεις της, είτε τηρείτε τη συμφωνία που υπογράψατε, ή δεν σας αφήνουμε να κάνετε το πρώτο βήμα» (σ.σ. να εισέλθετε στην ΕΕ), δήλωσε το μέλος της κοινής επιτροπής Κίριλ Τοπάλοφ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Βουλγαρίας.

«Τα Σκόπια αρχικά ήλπιζαν ότι η Ευρώπη θα μας πιέσει. “Δεν μας ενδιαφέρει τι λένε οι Βούλγαροι, είναι σημαντικό τι θα πει η Ευρώπη. Και η Ευρώπη θα τους πει να μας αφήσουν να μπούμε” λένε. Αυτή η φιλοσοφία, αυτή η πολιτική και η στάση είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγική» σχολίασε.

Η τελευταία συνάντηση της διμερούς επιτροπής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Καθώς ο πρόεδρός της Άντζελ Ντιμιτρόφ από τη βουλγαρική πλευρά σημείωσε, οι ειδικοί δεν κατάφεραν να σημειώσουν την ελάχιστη πρόοδο: Εντελώς αιφνιδιαστικά άρχισαν ξανά να αμφισβητούν την εθνικότητα του Τσάρου Σαμουήλ της Βουλγαρίας, τον οποίο οι δύο πλευρές είχαν προηγουμένως συμφωνήσει να γιορτάσουν μαζί. Επιπλέον, για αρκετές συναντήσεις στη σειρά στα Σκόπια, αρνήθηκαν να υπογράψουν τα λεπτά των συναντήσεων.

Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η Βουλγαρία επανέλαβε ότι δεν μπορούσε να εγκρίνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, τα Σκόπια δεν θέλουν να εκπληρώσουν τους όρους της συμφωνίας του 2017 κα τις απαιτήσεις του πλαισίου του 2019, δηλαδή να εγκαταλείψουν τη ρητορική κατά των Βούλγαρων, τους ισχυρισμούς για την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία και να συμφωνήσουν με τη διατύπωση «η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ή να παραδεχτούν ότι η «μακεδονική» γλώσσα και εθνικότητα είναι βουλγαρικής προέλευσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.