ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Τα αποτελέσματα των εμβολίων Covid-19: Δεκάδες χιλιάδες θάνατου πάνω από το κανονικό στην Βρετανία

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες

Τα αποτελέσματα των εμβολίων  Covid-19: Δεκάδες χιλιάδες θάνατου πάνω από το κανονικό στην Βρετανία

Δεκάδες χιλιάδες περισσότεροι Βρετανοί πέθαιναν από το αναμενόμενο και οι ειδικοί δεν ξέρουν  γιατί συμβαίνει αυτό.

Από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, υπήρξαν 32.441 επιπρόσθετοι  θάνατοι από το κανονικό στην Αγγλία και την Ουαλία, εξαιρουμένων των θανάτων από τον Covid.

Οι υπερβολικοί θάνατοι ορίζονται ως ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας – που υπολογίστηκε εξαιρουμένου του 2020 λόγω του τρόπου με τον οποίο ο Covid αύξησε τους αριθμούς των θανάτων εκείνο το έτος.

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 32.000 Βρετανοί αναμενόταν να ήταν  ζωντανοί, αλλά πέθαναν σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (ONS) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία έθεσαν μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το τι συμβαίνει στον  πληθυσμό  της χώρας, πώς αλλάζει και γιατί τόσοι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν.

Από την πανδημία του Covid, οι υπερβολικοί θάνατοι κυμαίνονταν από μήνα σε μήνα, πέφτοντας πολύ κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας ή εκτινάσσονται πολύ πάνω από αυτόν.

Οι αιχμές στους αυξημένους θανάτους μπορούν να αποδοθούν σε διάφορες αιτίες, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι οδηγεί αυτές τις εξάρσεις  ή τι προκαλεί αυτές τις πτώσεις.

Ομοίως, νωρίτερα το 2022, οι υπερβολικοί θάνατοι έπεσαν πολύ κάτω από τα μέσα επίπεδα, με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων να εικάζει στη Mirror ότι ένα φαινόμενο «εκτόπισης θνησιμότητας» μπορεί να εξηγήσει γιατί τόσοι πολλοί θάνατοι συγκεντρώνονται σε διάστημα αρκετών μηνών.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κόουλμαν, ομότιμος καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε στη Mirror ότι κανείς δεν γνώριζε με βεβαιότητα τι προκάλεσε τόσους πολλούς θανάτους τον περασμένο χρόνο.

Επισήμανε ότι, μετά την Covid, ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου είχε αλλάξει λόγω των θανάτων σημαντικού ποσοστού ηλικιωμένων λόγω του ιού.

Όπως τόνισε θεωρεί πως υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση των υπερβολικών θανάτων, το γεγονός ότι η Βρετανία γερνάει και αποκτά μεγαλύτερο μέσο δείκτη μάζας σώματος.

«Ο πληθυσμός γερνάει, και επίσης ο πληθυσμός στη Βρετανία είναι ο πιο παχύς στην Ευρώπη και μάλλον ευάλωτος σε ασθένειες, κυρίως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Μερικοί άνθρωποι έχουν προβλέψει ξεχωριστά από τον Covid ότι τα ποσοστά θνησιμότητας θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν επειδή η χώρα είναι τόσο ανθυγιεινή», είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/DocJBroom/status/1657109331026890776

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.