ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Γιατί η Άγκυρα ανησύχησε για την επίσκεψη της πρέσβειρας των ΗΠΑ στο τεμάχιο 10: Τα κοιτάσματα πρέπει να είναι μεγάλα…

Γιατί η Άγκυρα ανησύχησε για την επίσκεψη της πρέσβειρας των ΗΠΑ στο τεμάχιο 10: Τα κοιτάσματα πρέπει να είναι μεγάλα…

Όταν η ίδια η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Καθλίν Ντόχερτι και ο Αντιπρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil Τρίσταν Άσπρεϊ επισκπέπτονται την τοποθεσία μιας γεώτρησης όπως αυτής που πραγματοποιεί το πλωτό γεωτρύπανο Stena Icemax, για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum στον στόχο «Δελφύνη» στο τεμάχιο 10 και Άγκυρα δεν μπορεί να κρύψει τον θυμό της για την επίσκεψη αυτή, τότε αυτό σημαίνει ότι αναμένονται εξαιρετικά αποτελέσματα.

Δεν θα ασχολούνταν η ίδια η Εxxon Mobil αν δεν ήταν σίγουρη ότι θα έβρισκε κάτι το εξαιρετικό και δεν θα πήγαινε εκεί εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης παρά μόνο για να της δείξουν ότι όντως βρήκαν κάτι που ικανοποιεί τις προσδοκίες όλων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι Exxon Mobil στην ουσία σημαίνει παρουσία του ίδιου του αμερικανικού κράτους.

Ως καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία ερμηνεύει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, την επίσκεψη της Αμερικανίδας Πρέσβειρας στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι στο γεωτρύπανο της Exxon Mobil όπως ήδη έχει δημοσιεύσει το pronews.gr

Ο αμυντικός αναλυτής Τουράγ Ογούζ αναφέρει στην εφημερίδα ότι “πρέπει να ερμηνεύσουμε καλά και να αντιληφθούμε σωστά αυτή την επίσκεψη. Με την επίσκεψη αυτή της πρέσβειρας, οι ΗΠΑ κηρύττουν επισήμως ότι βρίσκονται πίσω από την ‘παρανομία’ της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου”.

Ο ίδιος αναλυτής αναφέρει ότι προηγουμένως οι ΗΠΑ δεν είχαν φανερώσει τόσο καθαρά τη στάση τους στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι “το λεγόμενο γεωτρύπανο δεν είναι στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας αλλά στις αμφισβητούμενες περιοχές της Κύπρου” και ότι «η Τουρκία επειδή είναι εγγυήτρια δύναμη έχει ευθύνη να προστατεύσει τα δικαιώματα της ‘τδβκ’”. Όπως υποστηρίζει, “το λεγόμενο τεμάχιο 10 είναι γκρίζα περιοχή μεταξύ της ‘τδβκ’ και της ε/κ νοτίου διοίκησης”, προσθέτοντας πως “οι ΗΠΑ επέλεξαν μια προβληματική περιοχή”.

Η εφημερίδα δημοσιεύει χάρτη με τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή σε τρεις περιοχές γύρω από την Τουρκία, στην ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ “έχουν απλώσει σαν χταπόδι τα πλοκάμια τους γύρω από την Τουρκία”. “Πρέπει να καταλάβουμε ότι μεσοπρόθεσμα μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι όχι με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, αλλά με τις αμερικανικές δυνάμεις», αναφέρει.

Πάντως η Γενί Σαφάκ δεν είναι μια οποιαδήποτε εφημερίδα. Διευθυντής της είναι ο Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, ένας εκ των βασικών συμβούλων του Ρ.Τ.Ερντογάν και στενός φίλος του.

Κατά την επίσκεψη των Αμερικανών και Κύπριων αξιωματούχων στο πλωτό γεωτρύπανο πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στα διάφορα τμήματα και στις δραστηριότητές του, ενώ οι Υπουργοί χαιρέτισαν τον καπετάνιο και το πλήρωμα του πλοίου, καθώς και τεχνικό προσωπικό που διενεργεί τη γεώτρηση.

Στην επίσκεψη παρέστησαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Στέλιος Χειμώνας, ο Γενικός Διευθυντής της Exxon στην Κύπρο, Βαρνάβας Θεοδοσίου και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων στο Υπουργείο Ενέργειας Στέλιος Νικολαΐδης. Η μετάβαση έγινε με το ελικόπτερο που έχει μισθώσει η ExxonMobil.

Υπενθυμίζεται ότι η γεώτρηση άρχισε στις 16 Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οπότε τον Ιανουάριο θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα εκτός εάν ήδη τα γνωρίζουν…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.