ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Προεδρικές εκλογές Κύπρου: Ο Ν.Χριστοδουλίδης επικράτησε στον α’ γύρο με 31,8% – Εκτός μάχης ο εκλεκτός του Κ.Μητσοτάκη Αβέρωφ Νεοφύτου

Με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη θα πάει στον β' γύρο

Προεδρικές εκλογές Κύπρου: Ο Ν.Χριστοδουλίδης επικράτησε στον α’ γύρο με 31,8% – Εκτός μάχης ο εκλεκτός του Κ.Μητσοτάκη Αβέρωφ Νεοφύτου

(Ανανέωση αρχικού κειμένου 18:30): Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα είναι, τελικώς, οι δύο υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου.

Με καταμετρημένο πάνω από το 85% των ψήφων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έκοψε πρώτος το νήμα με 31,76%, με τον υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη να ακολουθεί στη δεύτερη θέση της κούρσας του πρώτο γύρου με 29,44%, και τον Αβέρωφ Νεοφύτου στην τρίτη με 26,31%.

Ο Β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, συγκέντρωσε το 32,04% των ψήφων με καταμετρημένο το 100% των παγκύπριων συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων για τον πρώτο γύρο και πέρασε στον δεύτερο.

Εκεί θα αναμετρηθεί με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη που συγκέντρωσε το 29,61% των ψήφων.

Εκτός β’ γύρου έμεινε ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 26,11%, το οποίο αποτελεί πραγματικό σοκ. Ο Νεοφύτου στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας φάνταζε ως φαβορί. Ήταν μάλιστα ο εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος και του Κ.Μητσοτάκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος στον οποίο ο Νεοφύτου ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος, και έσπευσε να του ευχηθεί καλή τύχη στον αγώνα του.

Ο Α.Νεοφύτου συγκεκριμένα ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την απόφασή του να διεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη συνάντηση τους τον Ιανουάριο του 2022.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε αμέσως τη στήριξή του στον κ. Νεοφύτου. «Θέλω να ξέρεις ότι είμαστε δίπλα σου και σου εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη στον αγώνα τον οποίον μόλις ξεκινάς», είχε πει χαρακτηριστικά.

Έπειτα, όλα πήγαν στραβά για τον συμπαθή Αβέρωφ…


(Aεχικόκείμενο): Ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης κερδίζει τη πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου σύμφωνα με όλα τα exit polls και ακολουθεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με τρίτο τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σύμφωνα με τα exit polls, o Nίκος Χριστοδουλίδης κινείται σε ποσοστό από 30 ως 35%. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης από 26 ως 30% και ο Αβέρωφ Νεοφύτου 24,5 ως 29%.

Με βάση τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις εξόδου κάλπης στη Κύπρο, την επόμενη Κυριακή αναμένεται να αναμετρηθούν ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Κομβικό ρόλο θα παίξει η στάση του Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος μένει τρίτος και είναι ο Πρόεδρος του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος του ΔΗΣΥ.

Επειδή και ο Νίκος Χριστοδουλίδης προέρχεται από τον ΔΗΣΥ, θεωρείται βέβαιο πως η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του Αβέρωφ Νεοφύτου θα στηρίξει τον Νίκος Χριστοδουλίδη, και όχι τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίο στηρίζεται από το αριστερό ΑΚΕΛ.

Τα τελικά αποτελέσματα της σημερινής εκλογής αναμένονται γύρω στις 8:00 μμ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.