Κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε αναφορικά με την προκλητική στάση του Τούρκου Αντιπροέδρου ότι «δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον κατήφορο μιας απρεπούς συμπεριφοράς».

Προσερχόμενος στην τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο ίδιος κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος απορρίπτει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, γνωστά και ως ΜΟΕ., απρόθυμος να κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση, ζητώντας μάλιστα και την περίκλειστη πόλη της Αμμόχωστου.

Ο Πρόεδρος είπε πως «παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο για επανάληψη των συνομιλιών αλλά και για εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του Χάρτη των ΗΕ, των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον κατήφορο μιας απρεπούς συμπεριφοράς που ακολουθούν όσοι έχουν αναθεωρητικές πολιτικές», συμπλήρωσε.

Τα ΜΟΕ ως διπλωματικός δίαυλος

Η χρήση των ΜΟΕ αποτελεί μια διπλωματική τακτική η οποία αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο κοινότητες της Κύπρου. Πολλές φορές λειτουργούν ως υποκατάστατο ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο να παραμείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας εν μέσω περιόδων αυξημένης δυσπιστίας και καχυποψίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με την ανάληψη της εξουσίας το 2013 ο Νίκος Αναστασιάδης προέβη σε διάφορες προσπάθειες για την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.