ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δέκα πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για το ουίσκι

Δέκα πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για το ουίσκι

Το ουίσκι αποτελεί δημοφιλή επιλογή για τους λάτρεις του αλκοόλ. Κυκλοφορεί σε τρία βασικά είδη, το malt, το grain whisky και το blended whisky.

Φημολογείται ότι το πρώτο ουίσκι παράχθηκε στην Ιρλανδία στα τέλη του 11ου αιώνα, αλλά η πρώτη γραπτή αναφορά υπάρχει σε σκοτσέζικα αρχεία του 1494. Παρ’ όλο που έχουν περάσει αρκετά χρόνια και η τεχνολογία έχει αλλάξει, ο τρόπος παραγωγής του δεν έχει διαφοροποιηθεί δραματικά. Αυτό που κάνει το κάθε ουίσκι να ξεχωρίζει από το άλλο είναι το δημητριακό που χρησιμοποιείται. Κριθάρι, σίκαλη, σίτος και καλαμπόκι είναι συνήθως τα δημητριακά που προτιμώνται, ανάλογα με την ποικιλία.

Εμείς συγκεντρώσαμε δέκα στοιχεία για το ουίσκι που ίσως δεν γνωρίζεις και στα παρουσιάζουμε, ώστε την επόμενη φορά που θα το πιεις να έχεις να πεις και δυο πράγματα για την ιστορία του…

Υπάρχει ένα είδος που ήταν παράνομο μέχρι το 2010: To Moonshine αποτελούσε αγαπημένο ποτό του αμερικανικού Νότου για αιώνες, αλλά όταν αυξήθηκαν οι φόροι το ίδιο έκανε και η παράνομη παραγωγή του. Πριν από εφτά χρόνια η παραγωγή του άρχισε να γίνεται πάλι με νόμιμο τρόπο. Τώρα, η παραγωγή του γίνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες και με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ενώ πλέον κυκλοφορεί και σε γεύσεις, όπως με καραμέλα και μήλο, με πεπόνι και με φρούτα του δάσους.

Δεν έχει ημερομηνία λήξης: Σύμφωνα με τον master distiller της εταιρείας Jameson, εάν ένα σφραγισμένο μπουκάλι είναι αποθηκευμένο σε σκοτεινό μέρος μπορεί να διατηρηθεί για αιώνες. Το φως του ηλίου δεν χαλάει το ποτό, απλώς αλλοιώνει τη γεύση του.

Το ουίσκι ταιριάζει με το νερό: Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ερευνητικό περιοδικό Scientific Reports, το νερό στο ουίσκι είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε. «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έτσι έχει καλύτερη γεύση», ανέφερε σχετικά ο χημικός Μπγιορν Κάρλσον.

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική: Είναι γνωστό σε όλους τους σεφ ότι το αλκοόλ, όπως και το αλάτι, μπορεί να αναβαθμίσει τη γεύση ενός πιάτου. Μπορούμε να συναντήσουμε ουίσκι, οποιουδήποτε είδους, σε διάφορες μαγειρικές συνταγές.

Έχει ταξιδέψει στο φεγγάρι: Το 2011 ένα σκωτσέζικο αποστακτήριο έστειλε ένα φλασκί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να δει εάν το ποτό θα ωρίμαζε διαφορετικά στο διάστημα. Ύστερα από τέσσερα χρόνια η Ιαπωνία έστειλε άλλα έξι δείγματα στο Σταθμό. Τα αποτελέσματα αμφότερων των πειραμάτων δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα.

Αποτελεί συστατικό του πιο διάσημου κοκτέιλ στον κόσμο: Σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο Drinks International, το old fashioned παραμένει το πιο αγαπητό ποτό ανά τον κόσμο. Για το φτιάξει κανείς θα χρειαστεί bourbon ή rye ουίσκι, ζάχαρη και bitters. Σερβίρεται με πάγο σε βαρύ χαμηλό ποτήρι και γαρνίρεται με μία φλούδα πορτοκαλιού.

Η πιο δημοφιλής επωνυμία είναι το Jack Daniel’s: To ουίσκι παράγεται στο Τενεσί και αποτελείται από 51% καλαμπόκι και 39% μίγμα σίκαλης, κριθαριού και σιταριού. Μόνο το 2016 η εταιρία πούλησε 12,49 εκατομμύρια κιβώτια, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 230 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, νούμερα που το κατατάσσουν πρώτο σε δημοτικότητα. Ακολουθούν οι Fireball και Jameson.

Κυκλοφορεί σε πολλές γεύσεις: Στην παγκόσμια αγορά μπορείς να βρεις ουίσκι με πάρα πολλές γεύσεις, όπως μήλου, κερασιού, καρπουζιού, ψητού ανανά, σοκολάτας και αλατισμένης καραμέλας.

Μπορεί να παραχθεί από οποιοδήποτε δημητριακό ή ψευτοδημητριακό: Υπάρχει ουίσκι, που παράγεται στο Τενεσί, από κινόα, βρόμη και φαγόπυρο. Κυριολεκτικά, μπορεί να παραχθεί ουίσκι από οποιοδήποτε δημητραικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πριν μπει στο βαρέλι δεν έχει χρώμα: Το ουίσκι είναι διάφανο. Το χρώμα και η γεύση του οφείλονται στα δρύινα βαρέλια μέσα στα οποία γίνεται η ωρίμανση, καθώς και στα διάφορα πρόσθετα,όπως η καραμέλα, που εμπεριέχεται συνήθως μέσα σε λιγότερο ακριβά ουίσκι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.