
Ο χρόνος για να υποδεχθούμε το 2026 μετρά πλέον αντίστροφα και το BBC σε δημοσίευμά του αποκαλύπτει τις έξι νέες τάσεις στο φαγητό που θα κατακλύσουν τα τραπέζια το νέο έτος.
Καθώς πλησιάζουμε στο 2026, ειδικοί της διατροφής, εταιρείες τροφίμων και τάσεις από τα κοινωνικά δίκτυα σκιαγραφούν τι πρόκειται να κυριαρχήσει στα πιάτα μας, στα καλάθια αγορών και στα feeds μας.
Από το πικάντικο μέχρι το «λειτουργικό», αυτές είναι οι έξι τάσεις που θα καθορίσουν τη νέα χρονιά:
Πικάντικες γεύσεις με φρουτώδη χαρακτήρα
Η πικάντικη γεύση εξελίσσεται. Αν το καυτερό μέλι και το τσίλι κυριάρχησαν πέρυσι, το 2026 φέρνει το λεγόμενο «fricy», έναν συνδυασμό φρουτώδους και πικάντικου.
Εμπνευσμένο από κουζίνες όπως η μεξικανική και η ταϊλανδέζικη, το πάντρεμα μάνγκο, λάιμ και τσίλι κερδίζει έδαφος τόσο σε τρόφιμα όσο και σε ποτά.
Καρυκεύματα όπως το μεξικάνικο chamoy και το ιαπωνικό yuzu kosho γνωρίζουν εντυπωσιακή άνοδο πωλήσεων, ενώ τα μπαρ πειραματίζονται με πικάντικα–ξινά κοκτέιλ και νέες εκδοχές της μαργαρίτας.
Μίνι μερίδες και «σνακοποίηση»
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η άνοδος των ενέσεων GLP-1 για απώλεια βάρους επηρεάζουν άμεσα το φαγητό. Το 2026 φέρνει μίνι εκδοχές σχεδόν των πάντων.
Από ποτά και γλυκά μέχρι κυρίως πιάτα και λιχουδιές. Δεν πρόκειται μόνο για έλεγχο των μερίδων, αλλά και για μια πιο παιχνιδιάρικη προσέγγιση στο φαγητό.
«Λειτουργικά» τρόφιμα και ποτά
Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ποιότητα και την πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών, με πρωτεΐνη και φυτικές ίνες να πρωταγωνιστούν.
Οι αναζητήσεις για σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες εκτοξεύονται, ενώ η φιλοσοφία αλλάζει καθώς πλέον προσθέτουμε «καλά» στοιχεία αντί να αποκλείουμε τρόφιμα.
Το ίδιο ισχύει και για τα ποτά. Προβιοτικά, κεφίρ, σκόνες ηλεκτρολυτών και φυσικά ενεργειακά ποτά αντικαθιστούν τα απλά ανθρακούχα.
Το βούτυρο
Δεν είναι όλα θέμα υγείας και γι’ αυτό το βούτυρο επιστρέφει πιο δυναμικά το τελευταίο διάστημα.
Το καφέ βούτυρο (beurre noisette) -που λιώνει και μαγειρεύεται μέχρι να αποκτήσει καφέ χρώμα -έγινε φέτος viral χάρη στα social media.
Με άρωμα καρυδιού και βαθιά, ψημένη γεύση, χρησιμοποιείται σε ζυμαρικά, κρέατα, ψάρια αλλά και γλυκά.
Οι πατάτες
Ένα απλό σχόλιο της Kim Kardashian αρκούσε για να ξαναφέρει τις πατάτες φούρνου στο επίκεντρο.
Γεμιστές και χορταστικές, οι baked potatoes γίνονται viral, ειδικά χάρη στα air fryer που κάνουν την παρασκευή τους εύκολη και γρήγορη. Φθηνές, πλούσιες σε φυτικές ίνες και με άπειρες παραλλαγές, αποτελούν το απόλυτο comfort food.
Η επιστροφή του λάχανου
Το λάχανο επιστρέφει. Από ζυμαρικά και σούπες μέχρι ζυμωμένες εκδοχές, το λάχανο γίνεται πρωταγωνιστής.
Οι αναζητήσεις για συνταγές με λάχανο αυξάνονται θεαματικά, καθώς συνδυάζει χαμηλό κόστος, υψηλή θρεπτική αξία και ευελιξία. Το 2026 φαίνεται πως θα το καθιερώσει οριστικά ως βασικό συστατικό της σύγχρονης κουζίνας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.