ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Aυτά πρέπει να ξέρεις πριν παραγγείλεις ψάρι σε ταβέρνα

Πέντε συμβουλές

Aυτά πρέπει να ξέρεις πριν παραγγείλεις ψάρι σε ταβέρνα

Ο μόνος εγγυημένος τρόπος για να φας ολόφρεσκο ψάρι σε ένα νησί, είναι να ξυπνήσεις το πρωί που επιστρέφουν τα καϊκια και να το ψωνίσεις από τους ψαράδες – πάντοτε υπάρχει μια ταβέρνα πρόθυμη να στο ψήσει.

Εάν βαριέσαι τα πρωινά ξυπνήματα, κακώς. Υπάρχουν, όμως, πέντε πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να τα βγάλεις πέρα μέχρι να αποκτήσεις τις σωστές επαφές στις ταβέρνες και στα εστιατόρια του νησιού.

Τα μάτια λένε την αλήθεια

Η όψη των ματιών του ψαριού μεταβάλλεται με την πάροδο των ημερών. Τα καθαρά και λαμπερά μάτια αποτελούν ασφαλή ένδειξη ότι το ψαράκι που έχεις μπροστά σου είναι φρέσκο. Τα ψάρια με θολά μάτια μπορεί να είναι κατάλληλα για κατανάλωση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αλιεύθηκαν νωρίτερα από τρεις ή τέσσερις μέρες.

Παρατήρησε προσεκτικά

Το δέρμα του ψαριού πρέπει να έχει μια καθαρή και μεταλλική λάμψη. Τα χαλαρωμένα λέπια, τα «λασπωμένα» βράγχια και η κυρτωμένη ουρά σε προειδοποιούν ότι το ψάρι που κοιτάς δεν είναι για σένα.

Μύρισέ το

Όλα τα πράγματα κάπως μυρίζουν. Το φρέσκο ψάρι πρέπει να μυρίζει θάλασσα και αλμύρα ή, όπως λένε οι ειδικοί, να έχει αυτή τη λεπτή μυρωδιά του φρεσκοκομμένου αγγουριού. Ακόμα και αν σου πουν ότι η άσχημη μυρωδιά χάνεται στο μαγείρεμα, μην πειστείς. Η μυρωδιά χάνεται, αλλά η γεύση δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ζούληξέ το

Ζήτησε να πιάσεις το ψάρι. Σε ένα καλό εστιατόριο δε θα αρνηθούν. Ζούληξέ το μαλακά με το ένα δάχτυλο. Αν είναι φρέσκο, η σάρκα του θα επανέλθει μόνη της στην αρχική της θέση.

Τα φιλέτα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το κρέας ενός ψαριού πρέπει να είναι ζουμερό. Αν δεις πάνω στο κρέας γαλακτώδες υγρό, μην το παραγγείλεις – είναι η πρώτη ένδειξη σήψης. Επίσης, παρατήρησε προσεκτικά τις άκρες του φιλέτου. Αν έχουν γκρι απόχρωση ή μικρές κηλίδες, παράγγειλε κάτι άλλο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.