Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να πλένετε τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσετε

Πώς αυτές οι τοξίνες επηρεάζουν το δέρμα σας

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να πλένετε τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσετε

Μπορεί να πιστεύετε ότι τα καινούργια ρούχα είναι ασφαλή αν φαίνονται ακάθαρτα, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για το δέρμα σας εάν περιέχουν τοξίνες, οι οποίες μπορούν να εκπλυθούν στο δέρμα σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να φοράτε καινούργια ρούχα πριν τα πλύνετε μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα.

Ο Lee W. Johnson, ιδρυτής της εταιρείας ανδρικών ενδυμάτων Old Bull Lee, εξηγεί ότι τα περισσότερα εργοστάσια κατασκευής ενδυμάτων βρίσκονται σε αστικές βιομηχανικές περιοχές, με μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων, φορτηγών και βιομηχανιών. Προσθέτει ότι αυτά τα εργοστάσια τείνουν να έχουν «αμφισβητήσιμη ποιότητα αέρα» και ψύχονται από ανοιχτά παράθυρα, τα οποία επιτρέπουν στους ρύπους να κυκλοφορούν και να προσκολλώνται στα υφάσματα.

«Πολλοί αερομεταφερόμενοι βιομηχανικοί ρύποι πετούν τριγύρω και πιθανότατα εγκαθίστανται σε πράγματα κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου που δαπανάται ενώ κατασκευάζονται. Μέχρι να φτάσουν τα ρούχα, μπορεί να φαίνονται εντάξει, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα πάνω τους που μπορεί να μην τα βλέπετε», πρόσθεσε.

Ακόμα κι αν ένα εργοστάσιο έχει καλύτερη κυκλοφορία αέρα, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία μπορεί να είναι επικίνδυνες. Σύμφωνα με τον Johnson, θα πρέπει να ανησυχούμε για:

  • Μόλυβδο, ένα αρκετά κοινό συστατικό σε πολλές χρωστικές χρωστικές με έντονα χρώματα
  • Φορμαλδεΰδη, μια γνωστή καρκινογόνος ουσία που χρησιμοποιείται συχνά σε ενδύματα χωρίς ρυτίδες
  • PFCs, ένα υδατοαπωθητικό με βάση φθοράνθρακες
  • AZO disperse dye, μια καρκινογόνο συνθετική βαφή που απορροφάται εύκολα από το δέρμα και συνδέεται με δερματίτιδα εξ επαφής.

Ο δερματολόγος Dr. Azadeh Shirazi προειδοποιεί επίσης τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί με την κινολίνη, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε υψηλά επίπεδα, ειδικά στον πολυεστέρα, και όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, αλλά δυνητικά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Πώς αυτές οι τοξίνες επηρεάζουν το δέρμα σας

Η δερματολόγος Dr. Loretta Ciraldo βλέπει ασθενείς με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής – ένα κόκκινο, κνησμώδες εξάνθημα που προκαλείται από άμεση επαφή με μια συγκεκριμένη ουσία – στο ιατρείο της στο Μαϊάμι, όπου ο ζεστός καιρός και τα στενά ρούχα είναι ο κανόνας όλο το χρόνο.

Όπως λέει, η εφίδρωση και η τριβή από τα στενά ρούχα, όπως ο εξοπλισμός προπόνησης, μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση δυνητικά ερεθιστικών ή αλλεργικών βαφών και χημικών ουσιών στο δέρμα μας. «Ξεκολλάνε με νερό», είπε.

«Όπως ξεκολλάνε στο πλυντήριο, δυστυχώς, ξεκολλάνε και στον ιδρώτα του σώματός μας».

Ο Ciraldo σημειώνει ότι «δεν είναι ορατά, αλλά είναι αρκετό για να σου προκαλέσει εξάνθημα. Μερικές φορές δεν το καταλαβαίνεις, απλά σε πιάνει φαγούρα. Θα μπορούσε απλώς να είναι μια φαγούρα. Θα μπορούσε να είναι ερυθρότητα χωρίς εξάνθημα».

Ο Shirazi είπε στη HuffPost.com ότι η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως υπερμελάγχρωση. Τείνει να παρατηρεί αυτό το σύμπτωμα στη μασχάλη, στη βουβωνική χώρα, στη ζώνη της μέσης ή κάτω από το στήθος.

«Επειδή το δέρμα διπλώνει πάνω του και μερικά από τα ρούχα μπορεί να παγιδευτούν αρκετά άνετα ανάμεσα στις πτυχές του δέρματος. Δεν υπάρχει ροή αέρα που να επιτρέπει στις χημικές ουσίες να φτάνουν ακόμη περισσότερο και να το κάνει ακόμα πιο ισχυρό και πιο αντιδραστικό με το δέρμα.

Εάν έχετε μια αντίδραση σε αυτές τις χημικές ουσίες, μπορεί να μην δείτε τα σημάδια αμέσως. Ο Shirazi λέει ότι τα συμπτώματα είναι «συνήθως μια καθυστερημένη αντίδραση, οπότε δεν το παρατηρείς την πρώτη μέρα που θα φορέσεις τα καινούργια ρούχα. Εμφανίζεται γενικά ημέρες μετά την έκθεση και μπορεί στην πραγματικότητα να διαρκέσει για εβδομάδες».

Και οι δύο δερματολόγοι σημειώνουν ότι τα άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν ευαίσθητο δέρμα και έκζεμα είναι πιο πιθανό να αισθανθούν αυτά τα αποτελέσματα, αλλά ακόμα κι αν δεν έχετε αυτές τις καταστάσεις, μπορείτε να αναπτύξετε ευαισθησία σε αυτές τις χημικές ουσίες. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου.

«Μπορεί να μην είστε αλλεργικοί την πρώτη φορά που θα το φορέσετε ή τη 10η φορά, αλλά με τον καιρό θα ευαισθητοποιηθείτε», είπε ο Shirazi.

Ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε τα ολοκαίνουργια ρούχα

Ο Johnson σας προτείνει «να γυρίζετε τα καινούργια ρούχα από μέσα προς τα έξω, να τα πλένετε ελαφρά κρύο νερό, για να διατηρηθεί το χρώμα και να στεγνώνετε για να αφαιρέσετε όλη την αόρατη αιθάλη και τις τοξίνες που μπορεί να υπάρχουν στην επιφάνεια μόνο από την έκθεσή τους στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής.»

Εάν τα ρούχα είναι ευαίσθητα ή ανησυχείτε μήπως τα καταστρέψετε πριν προλάβετε να τα φορέσετε, μπορείτε πάντα να τα πλύνετε στο χέρι, σύμφωνα με τον Shirazi:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ένα πολύ απλό, γρήγορο πλύσιμο στο χέρι με λίγο απορρυπαντικό είναι το μόνο που πραγματικά χρειάζεστε για να αφαιρέσετε μερικές από τις χημικές ουσίες και τις βαφές και τα πράγματα από τα ρούχα πριν τα φέρετε σε επαφή με το δέρμα σας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.