Μέχρι την Πέμπτη η αίτηση για ξεχωριστή φορολογική δήλωση συζύγων- Πότε συμφέρει και πότε όχι

Μέχρι την Πέμπτη η αίτηση για ξεχωριστή φορολογική δήλωση συζύγων- Πότε συμφέρει και πότε όχι

Λίγες μέρες έχουν ακόμα στη διάθεση τους τα ζευγάρια που επιθυμούν να δηλώσουν εάν θα υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση στην εφορία.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, η δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου του 2019.

Πότε συμφέρει το φορολογικό διαζύγιο

  • Στην περίπτωση χωριστής φορολογικής δήλωσης το τεκμήριο ατομικών δαπανών διαβίωσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ ανά σύζυγο αντί για 5.000 ευρώ ανά ζευγάρι.
  • O κάθε σύζυγος πληρώνει μόνο τον φόρο που του αναλογεί.
  • Μπορεί να εισπραχθεί επιστροφή φόρου ή να γίνεται συμψηφισμός επιστροφής με τυχόν οφειλή του άλλου συζύγου.
  • Ο σύζυγος που δεν χρωστάει στην Εφορία μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα χωρίς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα, ενώ αυτό το οποίο ισχύει σήμερα είναι ότι, εάν ένας από τους δυο συζύγους έχει χρέη προς την εφορία, τότε ο άλλος σύζυγος δεν παίρνει φορολογική ενημερότητα αν δεν ρυθμιστεί η οφειλή του συζύγου.

Πότε συμφέρει η κοινή δήλωση

Η κοινή φορολογική δήλωση συμφέρει ζευγάρια:

  • που αντιμετωπίζουν ζήτημα κάλυψης τεκμηρίων
  • που δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών πληρωμών για την κάλυψη του αφορολογήτου.

Ειδικότερα στην περίπτωση των τεκμηρίων, εάν ένας σύζυγος πιάνεται στην «τσιμπίδα» τους, μπορεί ο έτερος να συνδράμει για να καλύψει με τα εισοδήματά του την διαφορά που προκύπτει και να μην επιβαρυνθεί ο άλλος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ίδιο ισχύει και με τις δαπάνες που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα οι οποίες εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Οι ισχύουσες διατάξεις ορίζουν ότι εάν καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων το τυχόν πλεονάζον ποσό κατά την εκκαθάριση μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.