Φυσικό αέριο: Αυξήσεις-σοκ μετά τις ανακοινώσεις Β.Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλι

Πληρώνουμε ακριβά τις κυρώσεις στη Ρωσία

Φυσικό αέριο: Αυξήσεις-σοκ μετά τις ανακοινώσεις Β.Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλι

Αυξήσεις-σοκ καταγράφονται στην τιμή του φυσικού αερίου σε Βρετανία και Ολλανδία μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα δέχεται πληρωμές μόνο σε ρούβλι. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία θα ξεκινήσει να πουλά φυσικό αέριο σε ρούβλια στις «μη φιλικές χώρες» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί νομοθεσία που θα θεσπίσει ελάχιστα επίπεδα αποθεμάτων του καυσίμου.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και πριν από τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) στην Ολλανδία το συμβόλαιο φυσικού αερίου είχε αυξηθεί πάνω από 10%, ενώ πλέον η αύξηση βρίσκεται λίγο κάτω από την ποσοστιαία δεκάδα (9,75%), με τιμή 108,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αντίστοιχα, για το βρετανικό συμβόλαιο οι αντίστοιχοι αριθμοί κυμαίνονται στο 13,33% και στις 264,74 πένες ανά εκατομμύριο θερμικές μονάδες.

Την ίδια ώρα, δεν παρατηρείται ίδια αύξηση της τιμής για το αμερικανικό συμβόλαιο, το οποίο μέχρι πριν από λίγη ώρα κυμαινόταν στο +0,66%.

Φυσικό αέριο: Ο Πούτιν «στριμώχνει» τις χώρες της Ευρώπης μέσω της πληρωμής σε ρούβλια

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τετάρτη (23/3) ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έδωσε, μάλιστα, προθεσμία μίας εβδομάδας στις Αρχές της χώρας του προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το νέο σύστημα σε ρούβλια.

«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που συμβιβάστηκαν» είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας πως πρόκειται για μια αντίδραση στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα και από την κυβέρνηση να δημιουργήσουν «μέσα σε μία εβδομάδα» το νέο σύστημα, που πρέπει να είναι «σαφές, διαφανές» και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών, περιλαμβανομένης «της απόκτησης ρουβλίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος».

Η ανακοίνωση αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα, που ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και το δολάριο, ενώ κατακρημνιζόταν από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν «παγώσει» περίπου 300 δισ. δολάρια ρωσικών αποθεματικών στο εξωτερικό, ένα μέτρο που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε «κλοπή».

«Είναι σαφές πως το να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και να λαμβάνουμε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα δεν έχει πλέον κανένα νόημα για εμάς», είπε ο Πούτιν.

Ως τώρα, οι ρωσικοί υδρογονάνθρακες παρέμεναν αλώβητοι από τις βαριές δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Η Ουάσιγκτον διέταξε εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Όμως, το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο εξακολουθεί να ρέει προς την Ευρώπη, η οποία εξαρτάται πολύ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τη Μόσχα.

Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ενδέχεται να συζητηθεί η απόφαση της Ρωσίας να γίνεται η πληρωμή σε ρούβλια

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συζητήσουν την απόφαση της Ρωσίας οι «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής που θα ξεκινήσει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 24 Μαρτίου, όπως είπε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτό μπορεί να συζητηθεί», είπε η πηγή αυτή. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες ενδέχεται επίσης να εξετάσουν αν το αίτημα της Μόσχας θα μπορούσε να απειλήσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.