Γερμανία: Αυξήσεις μισθών 8,5% στη βιομηχανία μετά από συμφωνία συνδικάτου – εργοδοτών

Η αρχική προσφορά από τους εργοδότες ήταν να δοθεί στους εργαζομένους μόνο μια εφάπαξ πληρωμή 3.000 ευρώ σε 30 μήνες

Γερμανία: Αυξήσεις μισθών 8,5% στη βιομηχανία μετά από συμφωνία συνδικάτου – εργοδοτών

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Γερμανίας και εργοδότες συμφώνησαν σε δύο γύρους αυξήσεων στους μισθούς των βιομηχανικών εργατών, απομακρύνοντας την απειλή απεργιακών κινητοποιήσεων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το πανίσχυρο γερμανικό συνδικάτο IG Metall είπε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 5,2% του χρόνου και κατά 3,3% το 2024 πέραν ενός αφορολόγητου μπόνους 3.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Η συμφωνία αφορά σε περίπου 3,9 εκατ. εργαζόμενους στον βιομηχανικό τομέα της Γερμανίας.

«Οι εργαζόμενοι θα έχουν σύντομα σημαντικά περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους – μόνιμα», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου, Γιεργκ Χόφμαν. Η συμφωνία, σύμφωνα με το IG Metall, αντιπροσωπεύει αύξηση μισθών της τάξης του 8,5%, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πώς υπολόγισε την αύξηση αυτή.

Οι συνομιλίες μεταξύ του συνδικάτου IG Metall και της ένωσης εργοδοτών Gesamtmetall στη Γερμανία ήταν από τις σημαντικότερες εγχώριες αναμετρήσεις της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη μέχρι τώρα. Οι εταιρείες ήταν απρόθυμες να αυξήσουν τους μισθούς λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα υπάρχει η ανησυχία μήπως οι σημαντικά υψηλότερες αμοιβές παγιώσουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό. Στη Γερμανία οι τιμές καταναλωτή επιταχύνθηκαν απροσδόκητα τον Οκτώβριο ακολουθώντας την τάση που παρατηρήθηκε ήδη στη Γαλλία και την Ιταλία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τους Financial Times η συμφωνία υπογραμμίζει ότι τα ευρωπαϊκά συνδικάτα γίνονται ολοένα και πιο επιθετικά στις απαιτήσεις τους για μισθούς που συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό και πιθανώς να αποτελέσει τη βάση για άλλες σε ολόκληρη τη χώρα. Η αρχική προσφορά από τους εργοδότες ήταν να δοθεί στους εργαζομένους μόνο μια εφάπαξ πληρωμή 3.000 ευρώ σε 30 μήνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.