
Οι ευρωπαϊκές χώρες αποσύρουν μέρος των αποθεμάτων χρυσού τους από τις ΗΠΑ, με την Ολλανδία και τη Γαλλία να προχωρούν σε σημαντικές κινήσεις μεταφοράς και αναδιάταξης των αποθεμάτων τους μέσα στο 2026.
Η Ολλανδική Κεντρική Τράπεζα (DNB) μετέφερε περίπου 86 τόνους χρυσού από θησαυροφυλάκια στη Νέα Υόρκη και τον Καναδά προς το Λονδίνο και τις εγκαταστάσεις που διαθέτει η ίδια στην Ολλανδία.
Η κίνηση εντάσσεται στην προσπάθεια της DNB να έχει μεγαλύτερη και ταχύτερη πρόσβαση στα αποθέματά της σε περίπτωση σοβαρής κρίσης. Παράλληλα, το Λονδίνο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διεθνή κέντρα εμπορίας φυσικού χρυσού.
Μετά τη μεταφορά, το ποσοστό των ολλανδικών αποθεμάτων που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μειώθηκε σημαντικά, ενώ αυξήθηκε το αντίστοιχο ποσοστό στο Λονδίνο.
Ανάλογη εξέλιξη έχει καταγραφεί και στη Γαλλία.
Η Banque de France ολοκλήρωσε τη διαδικασία αντικατάστασης των περίπου 129 τόνων χρυσού που βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη.
Οι συγκεκριμένες ράβδοι δεν μεταφέρθηκαν αυτούσιες στη Γαλλία. Πουλήθηκαν και αντικαταστάθηκαν με αντίστοιχη ποσότητα χρυσού ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ο οποίος βρίσκεται πλέον στο Παρίσι.
Η γαλλική κεντρική τράπεζα διευκρινίζει ότι η διαδικασία, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Ιούλιο του 2025 έως τον Ιανουάριο του 2026, δεν μείωσε τα συνολικά αποθέματα της χώρας, τα οποία παραμένουν περίπου στους 2.437 τόνους.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.