ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος την εξαγορά της Credit Suisse: «Η σημαντικότερη τραπεζική συγχώνευση της 15ετίας»

«Στόχος των πολιτικών και των εποπτικών αρχών είναι η αποτροπή των ζημιών της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου» γράφουν

Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος την εξαγορά της Credit Suisse: «Η σημαντικότερη τραπεζική συγχώνευση της 15ετίας»

H ελβετική τράπεζα UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse ύστερα από αύξηση του προσφερόμενου τιμήματος σε πάνω από 2 δισ. δολάρια και η ελβετική Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε να δώσει 100 δισ. ελβετικά φράγκα από τα χρήματα των Ελβετών φορολογουμένων για την απαραίτητη παροχή ρευστότητας και στις δύο τράπεζες!

H είδηση επισημοποιήθηκε το βράδυ μετά από αγωνιώδεις μαραθώνιες διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο ανταγωνιστικές τράπεζες, την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα, ανώτατους εκπροσώπους της πολιτικής και εποπτικών αρχών.

«Η εξαγορά της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας Credit Suisse από την επίσης ελβετική UBS είναι η σημαντικότερη τραπεζική συγχώνευση στην Ευρώπη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια», αποφαίνεται ο αρθρογράφος του SPIEGEL. Ως ένα ντιλ ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζει τη συμφωνία η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. «Έναντι 3 δις ελβετικών φράγκων σε μετοχές η UBS αγοράζει τη Credit Suisse …στόχος των πολιτικών και των εποπτικών αρχών είναι η αποτροπή των ζημιών της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου».

Από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο

Και η Süddeutsche Zeitung : «Σεισμός στον ελβετικό χρηματοπιστωτικό χώρο, η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα συγχωνεύεται με την ανταγωνίστριά της και παίρνει δισεκατομμύρια από το κράτος και την Κεντρική Τράπεζα, έτσι θα αποτραπεί το χάος στις χρηματαγορές».

Ο αρθρογράφος περιγράφει τις σκληρές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν από την περασμένη Τετάρτη, τις πυρετώδεις προσπάθειες εύρεσης διεξόδου για να αποτραπεί μια παγκόσμια τραπεζική κρίση που θα προκαλούσε πιθανή πτώχευση της Credit Suisse και δίνει πληροφορίες για τη νέα τράπεζα.

«Η συγχωνευμένη τράπεζα θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, σε εβδομάδες ή και λίγους μήνες, και θα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 3,4 τρις δολαρίων» σημειώνει. «Αυτό θα καταστήσει το νέα τραπεζικό ίδρυμα μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο. Για το ελβετικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS σημαίνει μια βαθιά τομή. Η εποχή των δύο μεγάλων ελβετικών τραπεζών που δραστηριοποιούνταν παγκοσμίως αποτελεί πλέον παρελθόν. Χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελβετία κινδυνεύουν».

Και η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει ειδική αναφορά στις θέσεις εργασίας και στη «σκληρή αφύπνιση» των εργαζομένων, όπως την αποκαλεί.

«Μετά την εξαγορά, πολλοί εργαζόμενοι πρόκειται να ζήσουν μια σκληρή αφύπνιση. Η UBS έχει σχεδόν 73.000 υπαλλήλους, η Credit Suisse 50.000. Οι μεγαλύτερες επικαλύψεις βρίσκονται στην εγχώρια αγορά της Ελβετίας, όπου και οι δύο τράπεζες λειτουργούν ως ιδρύματα με μεγάλο φάσμα υπηρεσιών και έχουν μεγάλα κέρδη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 10.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να περικοπούν στην Ελβετία, οι περισσότερες από αυτές στη Credit Suisse».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.