Κτηματαγορά: Έρχονται τα «πάνω – κάτω» στους φόρους & στα τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα

Στην τελική ευθεία ο νέος ΕΝΦΙΑ

Κτηματαγορά: Έρχονται τα «πάνω – κάτω» στους φόρους & στα τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για επέκταση εντός του έτους των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 1.500 περιοχές της χώρας που βρίσκονται εκτός συστήματος και η ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού αυτόματης ευθυγράμμισης των τιμών της Εφορίας με τις εμπορικές, φέρνει τα «πάνω – κάτω» στους φόρους και στα τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Μετά την ένταξη 3.643 νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προχωρούν σύμφωνα με πληροφορίες, στη χάραξη των ζωνών για τις περιοχές στις οποίες δεν εφαρμόζονται σήμερα οι αντικειμενικές αξίες.

Οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων με αυτοψίες θα καθορίσουν τις νέες τιμές και θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2022 αντικειμενικές τιμές με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται όλοι οι φόροι και τα τέλη στα ακίνητα θα έχει σχεδόν όλη η Ελλάδα.

Παράλληλα προωθούνται σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο αλλαγές στις τιμές ζώνης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα με «συγχωνεύσεις», επεκτάσεις αλλά και «σπάσιμο» των ζωνών.

Η μεγάλη όμως ανατροπή έχει να κάνει με την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με βάση το οποίο οι αντικειμενικές τιμές καθορίζονται με υπουργική απόφαση και αλλάζουν κάθε δύο η περισσότερα χρόνια με την καθιέρωση συστήματος αυτόματης προσαρμογής των φορολογικών τιμών στις διακυμάνσεις των αγοραίων το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος του έτους.

Πρόκειται για ένα νέο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά με τη συγκέντρωση στοιχείων για τις αξίες των ακινήτων (π.χ. συμβόλαια, μισθώματα, αξίες απαλλοτρίωσης) και δεδομένων για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. θέση, επιφάνεια, όροφος, χρήση γης, κ.λπ.) και με βάση αυτά κάθε χρόνο η και σε μικρότερο διάστημα θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες μεταβολές (αυξήσεις ή μειώσεις) καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες.

Στην τελική ευθεία ο νέος ΕΝΦΙΑ

Στο μεταξύ στη τελική ευθεία εισέρχονται οι αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταλήξει στην οριστική ρύθμιση εντός του μήνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το βασικό σενάριο προβλέπει διεύρυνση των κλιμακίων και των συντελεστών με ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου με κεντρικό στόχο να εξουδετερωθούν πλήρως οι επιβαρύνσεις από την άνοδο των αντικειμενικών τιμών κυρίως σε ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας και να υπάρξει μία μικρή μείωση της τάξης του 2-4% στο ποσό του φόρου συγκριτικά με το 2021.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.