«Φωτιά» η τιμή της βενζίνης: Η κυβέρνηση δεν μειώνει τους φόρους γιατί οι «φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο»

«Φωτιά» η τιμή της βενζίνης: Η κυβέρνηση δεν μειώνει τους φόρους γιατί οι «φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο»

Σοκ και δέος προκαλεί η τιμή των καυσίμων, η οποία έχει σκαρφαλώσει πλέον σε επίπεδο ρεκόρ «τσακίζοντας» με αυτό τον τρόπο ακόμα περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρέα των συμβούλων και υπουργών του αδιάφοροι για τα τεκμαιρόμενα κινούνται σε λογικές Σκυλακάκη. Δεν μειώνουν τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα που θα βοηθούσαν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με τη λογική ότι οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο.

Μετά την άνοδο στις τιμές του ρεύματος και σε βασικά είδη κατανάλωσης, σε μία περίοδο πανδημίας με επίσης μεγάλα λάθη στη διαχείριση, έρχεται και η ραγδαία αύξηση στην τιμή της βενζίνης που σε ορισμένες περιοχές της χώρας ξεπέρασε τα δύο ευρώ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως την Τετάρτη, η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά έφτασε τα 1,837 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί να είναι τον Αύγουστο του 2012 όταν άγγιξε τα 1,838 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στις Κυκλάδες η μέση τιμή την Τετάρτη ήταν 2.038 ευρώ, στα Δωδεκάνησα 1,976, στην Ευρυτανία. Ταυτόχρονα, ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Η τιμή του brent στις διεθνείς αγορές ξεπερνά τα 90 δολάρια το βαρέλι και οδεύει προς τα 100 δολάρια. Την ίδια στιγμή που το φυσικό αέριο συνεχίζει να είναι αυξημένο κατά 300% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Συνεπώς, κρίνεται επιτακτική πλέον ανάγκη να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα υγρά καύσιμα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ζητά μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, τονίζοντας πως όπως έχει καταγραφεί, τα δημόσια έσοδα από τον ΦΠΑ είναι σημαντικά αυξημένα εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής τιμής των καυσίμων, με αποτέλεσμα σε σύγκριση με πέρυσι η αύξηση των κρατικών εσόδων να αγγίζει τα 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο.

Επισημαίνουν μάλιστα: «Πρέπει να λάβετε υπόψη σας επίσης, ότι οι πολίτες χρησιμοποιούν περισσότερο τα οχήματά τους και αποφεύγουν τον συνωστισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όχι γιατί είναι πλούσιοι, όπως ατυχώς ειπώθηκε, αλλά διότι προσπαθούν να προφυλαχτούν από την πανδημία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην πανδημία που συνεχίζει να «καλπάζει» με αμείωτη ένταση στην κοινότητα και μόλις χθες, Πέμπτη, 106 άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή νικημένοι από κορωνοϊο. Και μετά ο Μητσοτάκης κάνει λόγο για… καταπληκτική ποιότητα ζωής στην Ελλάδα…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.