Ελλάδα του «Great Reset»: Με κουπόνια 100 ευρώ θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια – Όπως στην ΕΣΣΔ!

Εθίζουν τους πολίτες στα πενιχρά επιδόματα

Ελλάδα του «Great Reset»: Με κουπόνια 100 ευρώ θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια – Όπως στην ΕΣΣΔ!

Ολοένα και περισσότερο θυμίζει κομμουνιστική χώρα η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς μετά τα πενιχρά επιδόματα των 534 ευρώ που δόθηκαν λόγω Covid-19 και τα 150άρια που μοιράστηκαν με κουπόνια στους νέους 18 έως 25 ετών για να εμβολιαστούν, τώρα αναμένεται να δοθούν κουπόνια και για την ακρίβεια!

Η κυβέρνηση αντί να κοιτάξει εν τη γενέσει το πρόβλημα εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει κρατικά κουπόνια 100 ευρώ στους πλέον ευάλωτους προκειμένου να ενισχυθούν.

Η παροχή θα δοθεί στους δικαιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά.

Η ιδέα βασίζεται σε αντίστοιχα μοντέλα επιδότησης που έχουν χρησιμοποιήσει και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία, ακόμα ναι η Γερμανία, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την ραγδαία αύξηση των τιμών. Η συγκεκριμένη ιδέα έχει κατατεθεί ήδη στους τεχνοκράτες της Κομισιόν και ταυτόχρονα βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας από το οικονομικό επιτελείο.

Στόχος η ενίσχυση να φτάσει στους ευάλωτους, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος τα χρήματα να απορροφηθούν απευθείας από τις επιχειρήσεις, χωρίς να επωφεληθούν οι πολίτες. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους φόβους που έχει το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα μια τέτοια λύση να εξετάζεται ως εναλλακτική της μείωσης του ΦΠΑ. Αντίστοιχα εντελώς απίθανο μοιάζει το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Στα καύσιμα.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί καθώς θα πρέπει πρώτα να αποφανθούν οι τεχνοκράτες των Θεσμών, όπως και να συζητηθεί σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες.

Ειδικό βάρος στην απόφαση έχει το γεγονός ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έχει εξαιρετικά μικρότερο βάρος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και στην προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος σε σχέση με την μετάταξη προϊόντων από τον υψηλό 24% στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Παρόλα αυτά παραμένει άγνωστο από που θα αντληθούν τα συγκεκριμένα κεφαλαία, εφόσον αποφασιστεί μια τέτοια δράση. Πρόθεση είναι να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο το δημοσιονομικό κόστος και ακριβώς για αυτό το λόγο εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο ως πηγή χρηματοδότησης να χρησιμοποιηθούν κονδύλια από κοινοτικά προγράμματα για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.

Η πρόταση για το νέου τύπου ανάχωμα στην ακρίβεια στηρίζεται σε μοντέλα που εφαρμόζουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδοτήσεις 130 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Τα νοικοκυριά με ένα άτομο θα λάβουν 135 ευρώ, με δύο άτομα 175 ευρώ και για κάθε επιπλέον άτομο θα δοθούν επιπλέον 35 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται η Αυστρία με πακέτο βοήθειας 1,7 δις. ευρώ για σχεδόν όλα τα νοικοκυριά, που θα λάβουν επίδομα 150 ευρώ για το ενεργειακό κόστος, ποσό που θα διπλασιαστεί για όσους έχουν ανάγκη ενώ και το Βέλγιο χορηγεί σε όλα τα νοικοκυριά επίδομα 100 ευρώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.