Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση θα πουλήσει σε funds ληξιπρόθεσμες οφειλές – Διαψεύδει η κυβέρνηση

Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση θα πουλήσει σε funds ληξιπρόθεσμες οφειλές – Διαψεύδει η κυβέρνηση

Το Reuters υποστηρίζει ότι το υπουργείο Εργασίας θα πουλήσει σε ιδιώτες επενδυτές ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο το υπουργείο Εργασίας, σχεδιάζει την πώληση 12 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία σε ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να λάβει εμπροσθοβαρώς ρευστότητα και να βελτιώσει τη γενική εισπραξιμότητα των οφειλών. Το Reuters επικαλείται ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του, η νέα κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αγωνίζεται να αυξήσει την εισροή επενδύσεων και να βελτιώσει αλματωδώς τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, απαλλάσσοντας μεταξύ άλλων το τραπεζικό σύστημα από το βάρος των εξαιρετικά δυσβάσταχτων “κόκκινων” δανείων.

Προσπαθεί επίσης, όπως σημειώνει το Reuters, να εξορθολογίσει τους ισολογισμούς των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

«Υπάρχει μια στρατηγική να πωληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, τις οποίες το σύστημα δεν κατάφερε να συλλέξει τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ένας εκ των Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters.

Οι οφειλές έχουν να κάνουν κυρίως με εργοδοτικές εισφορές τις οποίες διάφορες εταιρείες αδυνατούσαν να καταβάλουν, εξαιτίας του ξεσπάσματος της οικονομικής κρίσης.

Το project, το οποίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης, θα προβλέπει αρχικά πώληση οφειλών της τάξης των 12 δισ. ευρώ, σε σύνολο 35 δισ. οφειλών που είναι καταγεγραμμένες στα «βιβλία» των Ταμείων.

Η διαδικασία δεν θα προβλέπει τιτλοποίηση, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί έκδοση χρέους και να συναντήσει αντίσταση από πλευράς Eurostat.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην πώληση των οφειλών σε ιδιώτες επενδυτές έναντι μετρητών και σε συμφωνία μαζί τους για ένα ποσοστό κέρδους επί ποσών που τελικώς θα καταβληθούν από οφειλέτες. Οι πωλήσεις θα γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας.

Οι οφειλές που θα περιληφθούν στο σχήμα θα αφορούν την περίοδο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Η έμφαση θα δοθεί σε οφειλές άνω των 100.000 ευρώ και δεν θα αφορά εκείνες των αυτοαπασχολουμένων. Στόχος είναι οι πωλήσεις να λάβουν χώρα το β’ τρίμηνο του 2020. Η κυβέρνηση, τέλος, σύμφωνα με το Reuters, αναζητεί σύμβουλο για την υλοποίηση του σχεδίου.

Διαψεύδει ο υπουργός Εργασίας το δημοσίευμα του Reuters για πώληση ασφαλιστικών οφειλών σε ξένα funds.

Η αναταραχή που προκλήθηκε από το δημοσίευμα του Reuters ήταν τόσο μεγάλη που ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μέσα σε περίπου μία ώρα έβγαλε μία λιτή ανακοίνωση με την οποία διέψευδε με δήλωσή του το δημοσίευμα του πρακτορείου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.