ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Οικονομικός μαρασμός: 250.000 επιχειρήσεις ανέστειλαν τις συμβάσεις σε εργαζομένους – Προς επέκταση μέτρων για ένα μήνα

Οικονομικός μαρασμός: 250.000 επιχειρήσεις ανέστειλαν τις συμβάσεις σε εργαζομένους – Προς επέκταση μέτρων για ένα μήνα

Κανονικά συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των απαραίτητων εντύπων στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» από επιχειρήσεις – εργοδότες, τους οποίους έχει «χτυπήσει» ο κορονοϊός κι έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας.

Στο εν λόγω σύστημα, οι επιχειρήσεις – εργοδότες δηλώνουν την κατηγορία στην οποία εντάσσονται, τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή, καθώς τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση έχει λυθεί από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 20 Μαρτίου 2020 είτε με καταγγελία ή με οικειοθελή αποχώρηση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 250.000 περίπου επιχειρήσεις έχουν κάνει, μέχρι τώρα, αναστολή της σύμβασης εργασίας για τους εργαζομένους τους.

Με τη συμπλήρωση των ηλεκτρονικών εντύπων, θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ στους εργαζομένους, και θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις μέσα από τη μείωση των μισθωμάτων (κύριας κατοικίας και επαγγελματικής).

Από την 1η Απριλίου θα είναι ανοιχτή και η ειδική πλατφόρμα «supportemployees.yeka.gr», που θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για να μπουν οι εργαζόμενοι και να συμπληρώσουν τα αντίστοιχα έντυπα.

Μόνο σίγουρο είναι ότι ο κορονοϊός θα περάσει, αλλά η παγκόσμια οικονομική κρίση που ο κορονοϊός επέτεινε στο έπακρο θα συνεχιστεί.

Προς παράταση τα μέτρα

Δεν έχουμε αποφύγει ακόµη τον κίνδυνο, πρέπει πάση θυσία να µην ακολουθήσουµε το παράδειγµα της Ιταλίας». Η εν λόγω αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, την περασµένη Τρίτη, του πρώτου στην εποχή της Μεταπολίτευσης που έγινε µέσω τηλεδιάσκεψης, συµπυκνώνει τον πυρήνα των προτεραιοτήτων του Μεγάρου Μαξίµου. Μείζων στόχος δεν είναι άλλος από την όσο το δυνατόν µεγαλύτερη επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθόσον πλησιάζουµε προς το καλοκαίρι, όταν και θα ανέβει η θερµοκρασία, προκειµένου να κερδηθεί πολύτιµος χρόνος ώστε να θωρακιστεί έτι περαιτέρω το ΕΣΥ για να αντέξει.

Μολονότι η χώρα µας φαίνεται να έλαβε εγκαίρως δραστικά µέτρα -στα µεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα η Ελλάδα συχνά αναφέρεται ως παράδειγµα προς µίµηση-, αυτό από µόνο του δεν εγγυάται πως η χώρα µας δεν θα βιώσει… σκηνές Ιταλίας και Ισπανίας, όπως επισηµαίνουν προς την κυβέρνηση οι αρµόδιοι ιατροί. Εξ ου και ο πρωθυπουργός στις συχνές πλέον εµφανίσεις του στα ΜΜΕ επαναλαµβάνει πως προέχει η αυστηρή τήρηση των περιορισµών που έχουν επιβληθεί, και δη αυτός του περιορισµού της κυκλοφορίας.

Απαντες συµφωνούν πως το επόµενο 10ήµερο χονδρικά αναµένεται καθοριστικό για την πορεία µετάδοσης του ιού. Και αυτό γιατί, µεταξύ άλλων, το τρέχον Σαββατοκύριακο αναµένεται να γίνει η συνολική αποτίµηση της αναστολής της λειτουργίας των εµπορικών καταστηµάτων και των χώρων εστίασης (µπαρ, καφέ, εστιατόρια), ενώ το προσεχές διάστηµα πρόκειται να υπάρξει µια πολύ ξεκάθαρη εικόνα για τα µέτρα περιορισµού της κυκλοφορίας. Επίσης, κρίσιµο µέγεθος για τους ειδικούς είναι και ο αριθµός των διασωληνωµένων. Βάσει, δε, των µοντέλων που επεξεργάζεται η οµάδα λοιµωξιολόγων, θα ήταν ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σηµάδι για τον ρυθµό εξάπλωσης του ιού εάν έως χθες, Σάββατο, ο συνολικός αριθµός των νοσηλευοµένων σε ΜΕΘ δεν ξεπερνούσε τους 100, κάτι που, σύµφωνα µε την εικόνα το απόγευµα της Παρασκευής, ήταν κάτι παραπάνω από πιθανό.

«Στις 15 Απριλίου θα δούμε πώς έχουν αποδώσει τα μέτρα που πήραμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «έχουμε έναν πολύ κρίσιμο μήνα μπροστά μας» και προειδοποίησε πως «κανείς δεν πρέπει να χαλαρώσει, πρέπει να μείνουμε σπίτι».

ΟΟΣΑ: Θα μειωθεί η ανάπτυξη

Ο νέος κοροναϊός θα αποτελέσει τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία φέτος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ο οποίος αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη, στο 2,4% (από 2,9%) και προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη αν η επιδημία εξαπλωθεί.

Η Κίνα, η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης εδώ και τρεις δεκαετίες, φέτος θα δει την ανάπτυξή της να μειώνεται κατά 0,8 της μονάδας και να πέφτει στο 4,9%, παρασέρνοντας έτσι και όλες τις άλλες μεγάλες οικονομίες, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα μειωθεί κατά 0,3 της μονάδας, στο 0,8%. Η Ιταλία, η μεγαλύτερη εστία του Covid-19 στην Ευρώπη, θα καταγράψει μηδενική ανάπτυξη.

Οι ΗΠΑ αντιστέκονται καλύτερα, καθώς εκτιμάται ότι θα χάσουν μόνο 0,1 της μονάδας ενώ το ΑΕΠ τους θα αυξηθεί κατά 1,9%.

«Ο περιορισμός της παραγωγής στην Κίνα είχε επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που μαρτυρά την αυξανόμενη σημασία της Κίνας στις παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού και στις αγορές πρώτων υλών», εξήγησε ο Οργανισμός.

Η πρόβλεψη περί απώλειας μισής μονάδας στην παγκόσμια ανάπτυξη βασίζεται στην υπόθεση ότι η επιδημία θα φτάσει στο αποκορύφωμά της στην Κίνα εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 και ότι στις άλλες χώρες θα είναι πολύ πιο περιορισμένης έκτασης. Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί επίσης ότι μια επιδημία μεγαλύτερης διάρκειας που θα εξαπλωνόταν στην Ασία, τον Ειρηνικό, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, θα μπορούσε να μειώσει ακόμη και στο μισό την προβλεπόμενη παγκόσμια ανάπτυξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, «οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψουν τη μετάδοση και την εξάπλωση» και «να διατηρήσουν τα εισοδήματα των κοινωνικών ομάδων και των πιο ευάλωτων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της επιδημίας», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.