Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Σε απόγνωση 71.000 συνταξιούχοι λόγω των αναδρομικών

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Σε απόγνωση 71.000 συνταξιούχοι λόγω των αναδρομικών

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «το υπουργείο Οικονομικών νομοθέτησε, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα για 71.000 συνταξιούχους και την άδικη φορολόγηση των αναδρομικών που έλαβαν από τις συντάξεις τους».

Ο πρόεδρος του Δικτύου, Νίκος Χατζόπουλος, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να γίνουν νέες τροποποιήσεις στη σχετική διάταξη και συγκεκριμένα να απαλειφθούν το 20% των προστίμων και των προσαυξήσεων και οι απαιτήσεις για τα έτη 2010, 2011 και 2012 που αφορούν ποσά τα οποία εκ του νόμου έχουν παραγραφεί.

Σημειώνεται πως η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για το συγκεκριμένο ζήτημα προβλέπει ότι:

1. Πράξεις προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμου που εκδόθηκαν εντός του 2019, για τις οποίες δεν έχει ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή ή προσφυγή ενώπιον του δικαστηρίου ακυρώνονται ή τροποποιούνται. Ο φορολογούμενος υποβάλλει αίτηση για ακύρωση ή τροποποίηση έως τις 31.7.2020 και το νέο εκκαθαριστικό εκδίδεται μέχρι τις 30.9.2020.

​Εως τις 30.9.2020 δύναται να γίνει και η ακύρωση ή τροποποίηση του φόρου χωρίς αίτηση του φορολογουμένου από την ΑΑΔΕ οίκοθεν. Στις περιπτώσεις που έχει ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή και δεν έχει συμπληρωθεί η προθεσμία εξέτασής της, η προθεσμία αυτή διακόπτεται και η ασκηθείσα ενδικοφανής προσφυγή λογίζεται ως αίτηση του φορολογούμενου.

​Για τις υποθέσεις αυτές και σε περίπτωση ρητής απόρριψης του αιτήματος ακύρωσης ή τροποποίησης, επιτρέπεται η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής κατά της πράξης απόρριψης, με την οποία μπορούν να προβάλλονται και οι λόγοι που έχουν ήδη προβληθεί με την αρχικώς ασκηθείσα ενδικοφανή προσφυγή.

​Σε περίπτωση σιωπηρής απόρριψης του αιτήματος ακύρωσης ή τροποποίησης λόγω άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας του προηγουμένου εδαφίου, η αρχικώς ασκηθείσα ενδικοφανής προσφυγή και κάθε σχετικό έγγραφο διαβιβάζεται προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών μέχρι τις 31.10.2020 και η προθεσμία εξέτασης της ενδικοφανούς προσφυγής εκκινεί εκ νέου από την 1η. 11.2020.

2. Πράξεις επιβολής προστίμου που αφορούν χρήσεις έως τις 31.12.2013 και εκδόθηκαν με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, ακυρώνονται με σχετική πράξη της Φορολογικής Διοίκησης, εφόσον κατά την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου δεν προκύπτει ποσό φόρου προς καταβολή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

3. Οι πρόσθετοι φόροι ή το πρόστιμο και οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής που επιβλήθηκαν με πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου που αφορούν σε χρήσεις έως τις 31.12.2013 και εκδόθηκαν εντός του έτους 2019 για αποδοχές που εισπράχθηκαν αναδρομικά εντός του 2013, δεν δύναται να υπερβούν το 20% του κύριου φόρου, εφόσον πρόκειται για το πρώτο έτος καταβολής σύνταξης, η οποία έγινε καθυστερημένα από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα. Το ίδιο ισχύει για τα εισοδήματα που θα εκκαθαριστούν εκ νέου. Με αίτημα του φορολογουμένου εκδίδεται νέα εκκαθαριστικό με το οποίο πρόσθετοι φόροι ή οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής περιορίζονται στο 20% του κύριου φόρου ενώ το πρόστιμο δεν επιβάλλεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.