ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αυξάνονται τα επιδόματα επικίνδυνης – ανθυγιεινής εργασίας – Ποιοι θα παίρνουν 200 ευρώ

Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι

Αυξάνονται τα επιδόματα επικίνδυνης – ανθυγιεινής εργασίας – Ποιοι θα παίρνουν 200 ευρώ

Μόνιμη αύξηση στις αποδοχές τους θα έχουν, αναδρομικά από την Πρωτοχρονιά, χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο.

Η αύξηση αυτή, που ανακοινώνεται με το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων, προκύπτει από το επίδομα επικίνδυνης- ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο αφενός αυξάνεται, αφετέρου θα δοθεί σε περισσότερες ειδικότητες.

Η αρχή έγινε με εργαζόμενους στο πεδίο της Υγείας και το Πυροσβεστικό Σώμα, ωστόσο θα προστεθούν και ειδικότητες από άλλα υπουργεία. Το αναμορφωμένο επίδομα έχει ως εξής:

Α΄ Κατηγορία: 200 € (από 150 €, που ίσχυε μέχρι πρότινος)

Β΄ Κατηγορία: 165 € (από 105 €)

Γ΄ Κατηγορία: 150 € (από 70 €)

Δ΄ Κατηγορία: 105 € (από 35 €)

Ε΄ Κατηγορία: 70 € (από 30 €).

Η πλειονότητα των εργαζομένων στα νοσοκομεία κατατάσσεται σε ανώτερη κατηγορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο συνεχίζει να κατατάσσεται στην Α’ κατηγορία του επιδόματος, ύψους 200 ευρώ, έναντι 150 ευρώ (αύξηση 33%). Παράλληλα, στο τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων αμβλύνονται αμφισημίες ως προς την καταβολή του επιδόματος και προσδιορίζονται συγκεκριμένες ειδικότητες δικαιούχων, στις οποίες καταβάλλεται, πλέον, υψηλότερο επίδομα, από 70 ευρώ σε 150 ευρώ (αύξηση 114% – ειδικότητες τεχνικού προσωπικού που εντάσσονται στην Γ΄ κατηγορία).

Οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος

Επιπλέον, εντάσσονται ως νέοι δικαιούχοι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αρκετών ειδικοτήτων, όπως είναι οι παρακάτω:

Ειδικότητα  Κατηγορία  Ποσό σε €
Φυσικοθεραπευτές  Γ΄  150
Εργοθεραπευτές  Γ΄  150
Φαρμακοποιοί  Γ΄  150
Βοηθοί Φαρμακοποιών  Γ΄  150
Οδοντοτεχνίτες  Γ΄  150
Επόπτες Δημόσιας Υγείας  Δ΄   105

Με τη σχετική Απόφαση γίνεται, επίσης, διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζόμενους συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας, όπως είναι τα εξής: Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ΟΚΑΝΑ- ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού.

Το συνολικό κόστος της αναμόρφωσης του επιδόματος επικίνδυνης- ανθυγιεινής εργασίας ανέρχεται στα 70 εκατ ευρώ και έρχεται πριν από τις μεγάλες αλλαγές στο Μισθολόγιο του Δημοσίου, με κόστος 500 εκ ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.