ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Για δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε η αμερικανική οικονομία: «Έχει μπει σε ύφεση»

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά

Για δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε η αμερικανική οικονομία: «Έχει μπει σε ύφεση»

Νέα μείωση καταγράφηκε στο αμερικανικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κάτι που αυξάνει τους φόβους ότι οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν ήδη μπει σε ύφεση.

Η μείωση του ΑΕΠ ήταν μόλις 0,2%, αλλά είχε προηγηθεί και το ψαλίδισμα κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, που κυριαρχήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομικοί αναλυτές περίμεναν μικρή ανάκαμψη ενόψει της ανακοίνωσης των επίσημων στοιχείων.

Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς που επικαλούνται οι New York Times, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μπήκαν και πάλι σε υφεσιακό περιβάλλον, μόλις δύο χρόνια μετά από την προηγούμενη ύφεση που αντιμετώπισαν λόγω του κορωνοϊού.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι αρκετοί οικονομολόγοι σημειώνουν ότι η αμερικανική οικονομία δεν συγκεντρώνει ακόμα τα κριτήρια για να θεωρηθεί επισήμως σε ύφεση, αλλά – όπως αναφέρει – τα στοιχεία αλέχιστες αμφιβολίες αφήνουν ότι χάθηκε το μομέντουμ της ανάκαμψης. Μάλιστα, τα στοιχεία από την αγορά εργασίας δείχνουν, έστω και  ελαφρά μείωση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, κάτι που δεν συμβαδίζει με μία οικονομία σε ύφεση.

«Δεν νομίζουμε ότι είμαστε σε ύφεση προς το παρόν, αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η εξασθένηση της ζήτησης», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of America – κάτι που δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό, από την στιγμή που η η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ επιχειρεί να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό μέσω επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκιά της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, αρκετές είναι πλέον οι προβλέψεις ότι οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την FED θα οδηγήσουν σε ύφεση την αμερικανική οικονομία, ενώ  παράλληλα γίνεται λόγος για όλο και περισσότερα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το περιβάλλον όλο και αυξανόμενων τιμών που διαμορφώνεται.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.