Οι G7 θέτουν τώρα στο στόχαστρο την κινεζική οικονομία: «Να μπει τέλος στην εμπορική αφέλεια»

Με διεθνή χρηματοδότηση η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Οι G7 θέτουν τώρα στο στόχαστρο την κινεζική οικονομία: «Να μπει τέλος στην εμπορική αφέλεια»

Οι υπουργοί Εμπορίου της G7, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Γερμανία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θέλουν να «εντείνουν τις προσπάθειές» τους για να εμποδίσουν την Ρωσία να «επωφελείται» οικονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και δεσμεύτηκαν να δοθεί τέλος στην εμπορική «αφέλεια» απέναντι στην Κίνα.

«Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτική κατάσταση στην οποία η ιδέα του παγκόσμιου εμπορίου για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων (…) δοκιμάζεται σκληρά», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος προήδρευε αυτής της συνόδου στο Βρανδεμβούργο στην ανατολική Γερμανία.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της διήμερης αυτής συνόδου, οι υπουργοί διαβεβαίωσαν αρχικά ότι θέλουν «να διαφοροποιήσουν» τις εμπορικές τους σχέσεις απέναντι σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον ολοένα και πιο τεταμένο.

«Εμείς οι υπουργοί Εμπορίου της G7 υπογραμμίζουμε ότι η διαφοροποίηση του εμπορίου και η διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων σε μια αμοιβαία επωφελή βάση είναι ζωτικής σημασίας για (…) την βελτίωση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των οικονομιών μας», σημείωσαν οι υπουργοί.

Στο στόχαστρό τους, η Κίνα. «Θα θέσουμε σε εφαρμογή μια εμπορική πολιτική πιο στιβαρή απέναντι στην Κίνα (…), τελείωσε η αφέλεια», δεσμεύτηκε επίσης ο Χάμπεκ.

 «Η Κίνα είναι μια από τις ανησυχίες μας όσον αφορά την στρέβλωση του ανταγωνισμού, τις επιδοτήσεις στις βιομηχανίες, τη διαφάνεια», δήλωσε από την πλευρά του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οι χώρες μέλη της G7 έβαλαν επίσης στο στόχαστρο τη Ρωσία και την επέμβαση της στην Ουκρανία, ενώ προσκεκλημένη ήταν η Ουκρανή υπουργός Οικονομίας Γιούλια Σβίριντενκ.

«Θα διατηρήσουμε και θα διευρύνουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας για να εμποδίσουμε τη Ρωσία να επωφεληθεί της παράνομης επίθεσής της και να περιορίσουμε την ικανότητά της να συνεχίσει τον πόλεμο», υπογράμμισαν οι υπουργοί.

Για να υποστηριχθεί το Κίεβο, οι υπουργοί συζήτησαν επίσης έναν «χρηματοδοτικό μηχανισμό» που θα αποσκοπεί στην συγκέντρωση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων για την μελλοντική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Ιούνιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G7 είχαν ανακοινώσει ότι θέλουν «να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μέσω διεθνούς διάσκεψης και σχεδίου ανοικοδόμησης».

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.