ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Σρι Λάνκα: Αναβάλλεται ως τον Σεπτέμβριο η σύναψη συμφωνίας με το ΔΝΤ

Στις ταραχές των τελευταίων μηνών απέδωσε την καθυστέρηση ο νέος πρόεδρος της χώρας, Ράνιλ Βικρεμεσίγκε

Σρι Λάνκα: Αναβάλλεται ως τον Σεπτέμβριο η σύναψη συμφωνίας με το ΔΝΤ

πιθανή δανειακή σύμβαση της Σρι Λάνκα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αναμένεται να συναφθεί πριν από τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος της χώρας, Ράνιλ Βικρεμεσίγκε.

Σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Associated Press, στην πρώτη ομιλία του αφότου εξελέγη στην προεδρία από το κοινοβούλιο, ο Βικρεμεσίγκε δήλωσε πως αν και όταν ήταν πρωθυπουργός σκόπευε να κλειστεί συμφωνία με το ΔΝΤ στις αρχές του Αυγούστου, πλέον τα δεδομένα άλλαξαν λόγω των ταραχών των τελευταίων μηνών και θα υπάρξει καθυστέρηση ενός μήνα.

Ο κ. Βικρεμεσίγκε ανέλαβε την εξουσία αφού ο πρώην πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, επί των ημερών του οποίου είχαν αρχίσει οι συνομιλίες με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσινγκτον τον Απρίλιο, αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα και υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα τη 13η Ιουλίου εν μέσω γενικευμένου ξεσηκωμού των πολιτών.

Προχθές Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ξανάρχισαν συνομιλίες με το ΔΝΤ μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησής και τις χαρακτήρισε επιτυχείς.

Η Σρι Λάνκα, η άλλοτε Κεϋλάνη, βιώνει την πιο σοβαρή πολιτικοοικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948. Η κατάσταση στη χώρα δεν χωρά σύγκριση ούτε καν με την περίοδο του βάρβαρου εμφυλίου πολέμου με τους αυτονομιστές Τίγρεις των Ταμίλ, που συνέτριψε ο Στρατός υπό την ηγεσία του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, άλλοτε στρατιωτικού, την εποχή υπουργού Άμυνας, το 2009.

Το κράτος της Ασίας δεν διαθέτει παρά ελάχιστα δολάρια για εισαγωγές καυσίμων, κήρυξε για πρώτη φορά στην ιστορία του στάση πληρωμών στο εξωτερικό του χρέος ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο πληθωρισμός έφθασε το 54,6% τον περασμένο μήνα κι αναμενόταν να ανέβει ακόμη ψηλότερα, ενώ σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις έκλεισαν για να εξοικονομούνται καύσιμα.

Η κρίση αποδίδεται κυρίως στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, που σακάτεψε τον τουριστικό τομέα και στράγγιξε τα εμβάσματα των μεταναστών στο εξωτερικό. Οι περικοπές φόρων που προώθησαν οι Ρατζαπάξα άνοιξαν πελώρια τρύπα στα έσοδα του κράτους, ενώ η απαγόρευση των χημικών λιπασμάτων έπληξε επίσης τον πρωτογενή τομέα, προτού αρθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Περίπου 12 δισ. δολάρια από το σύνολο του εξωτερικού χρέους της νήσου τα διακρατούν ιδιώτες πιστωτές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.