Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021 επισκέφτηκε την Αθήνα ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του Έλληνα Κυριάκο Μητσοτάκη, για να συζητήσουν – σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Ολλανδού Πρωθυπουργού – τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, που βρίσκονται σε καλό σημείο, για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για τον Covid19 και το μεταναστευτικό!

Όμως πριν προχωρήσω, να σας γνωρίσω πως ο Μαρκ Ρούτε εκλέγεται Πρωθυπουργός από το 2010, αλλά στις 15 Ιανουαρίου του 2021 είχε ανακοινώσει πως παραιτείται, αποδεχόμενος την ευθύνη για την πολυετή κακοδιαχείριση οικογενειακών επιδομάτων, που σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη, περίπου 10 χιλ. οικογένειες στην Ολλανδία αναγκάστηκαν να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ επιδομάτων, γεγονός άδικο, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε σε ανεργία, χρεοκοπίες και διαζύγια (πηγή: Βικιπαίδεια)!

Ωστόσο στις εθνικές εκλογές τον Μάρτιο του 2021 κατάφερε να λάβει ποσοστό 22% και να εξασφαλίσει 35 από τις 150 έδρες του Κοινοβουλίου, Αλλά απαιτήθηκαν 6 μήνες για να σχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον Μαρκ Ρούτε (Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία –VVD) μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDA), το κόμμα “Χριστιανική Ένωση” και τους Σοσιαλδημοκράτες (D66)! Να σημειωθεί πως της Ολλανδικής Βουλής μετέχουν 17 κόμματα!

Όταν Ολλανδή δημοσιογράφος χάλασε την μανέστρα στη συνέντευξη Τύπου…

Στο τέλος της ίδιας ημέρας παρατέθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στο Μέγαρο Μαξίμου!

Κατά τη διάρκεια ερωτήσεων από δημοσιογράφους έγινε το αναπάντεχο για τα δικά μας “χρηστά ήθη”!

Μια Ολλανδή δημοσιογράφος, ονόματι Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, θέτοντας ερώτηση στον Έλληνα Πρωθυπουργό, αρχικά τον έθεσε σε αμηχανία και ακολούθως τον ανάγκασε να εκραγεί! Τον συνήθως ήρεμο, πράο Κυριάκο Μητσοτάκη! Αφού η Ολλανδή δημοσιογράφος εκπροσωπούσε μια δημοσιογραφική σχολή, άλλης κουλτούρας και άλλης αντιλήψεως του ελέγχου της Εξουσίας!

Αλλά παρέλειψε – προφανώς – να της πει κάποιος, πως εδώ είναι Ελλάδα και το πλήθος – σχεδόν – των δημοσιογράφων έχουν δεσμούς “ομφάλιου λώρου” με την εκάστοτε Εξουσία, αφού στα Μέσα που εργάζονται παίρνουν “επιδόματα” από κάποιες “λίστες Πέτσα” και έτσι αποφεύγονται οι ενοχλητικές ερωτήσεις!

Ποια ήταν όμως η ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου που ανάγκασε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να χάσει την ψυχραιμία του;

«Πρωθυπουργέ Μητσοτάκη, πότε επιτέλους θα σταματήσετε να λέτε ψέματα; Ψέματα για τις επαναπροωθήσεις, ψέματα για το τι γίνεται με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, σας παρακαλώ μην προσβάλλετε την νοημοσύνη τόσο την δική μου όσο και των άλλων δημοσιογράφων στον κόσμο. Υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία που επιμένετε να αρνείστε και να ψεύδεστε. Αυτό είναι σαν μια ναρκισσιστική κακοποίηση. Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δεν λέτε “οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους, περιμέναμε για έξι χρόνια, κανείς δεν έκανε κάτι και ναι κάνω σκληρές, βάρβαρες επαναπροωθήσεις”; Γιατί σταματήσατε να χτυπάτε την πόρτα των Βρυξελλών;»!

Βέβαια για τη δική μας αντίληψη, νοοτροπία, κουλτούρα αν θέλετε, είναι αγένεια, είναι προσβολή να αποκαλείς έναν Πρωθυπουργό, “μέσα στο ίδιο του το σπίτι” μάλιστα, πως ψεύδεται, πως δεν είναι ειλικρινής!

Αλλά είπαμε η εν λόγω δημοσιογράφος εκπροσωπούσε μια άλλης νοοτροπίας δημοσιογραφία, εξ ου και πιθανώς γι΄ αυτό δεν υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης του Ολλανδού Πρωθυπουργού, προκειμένου να υπερασπιστεί τον Έλληνα ομόλογό του!

Αξίζει όμως παρακάτω και επιβάλλεται να παραθέσουμε την οργισμένη απάντηση του κ. Μητσοτάκη:

«Δεν θα δεχτώ να προσβάλετε εμένα σε αυτό το γραφείο ή τους Έλληνες πολίτες με κατηγορίες και εκφράσεις που δεν υποστηρίζονται από γεγονότα, όταν αυτή η χώρα αντιμετωπίζει μία προσφυγική κρίση με μεγάλη ένταση και σώζει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Το κάνουμε αυτό κάθε μέρα. Να ρίξετε την ευθύνη σε αυτούς που εργαλειοποιούν το προσφυγικό και στέλνουν πολίτες από μία ασφαλή χώρα, την Τουρκία. Η ζωή τους δεν κινδυνεύει. Έχουμε σκληρή αλλά δίκαια πολιτική στο προσφυγικό»!

Ο ανθρωπισμός μας πρέπει να υπερβαίνει το εθνικό συμφέρον;

Από την ίδια στιγμή λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε αυτή η αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου με την Ολλανδή δημοσιογράφο, τα Συστημικά Μέσα (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, έντυπα και διαδικτυακά) λύσσαξαν κατά της κακής “μεγάλης” Ολλανδέζας! Εθελοτυφλώντας και μη μπαίνοντας στην ανάλυση της ουσίας της ερωτήσεως!

Που το πρώτο σκέλος είχε τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία και το δεύτερο σκέλος το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση έπαψε να απαιτεί από τις Βρυξέλλες (την ΕΕ) την λύση του μεταναστευτικού, που πράγματι εργαλειοποιεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν!

Και όσον αφορά το πρώτο σκέλος, η Ολλανδή δημοσιογράφος διαψεύδεται, αφού ο ανθρωπισμός του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του ξεχειλίζει, μετατρέποντας τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά μας σε κέντρα “φιλοξενίας” παράνομων μεταναστών, που έχουν μετατραπεί σε μόνιμους κατοίκους, αλλάζοντας την εθνοτική υπόσταση των νησιών μας!

Άλλωστε πρόσφατο είναι το παράδειγμα της περιπλάνησης στα διεθνή ύδατα – κοντά στην Κρήτη – περίπου 400 παράνομων μεταναστών και οι οποίοι επέβαιναν σε πλοίο με τουρκική σημαία! Και παρά τα ελληνικά διαβήματα να τους πάρει πίσω η Τουρκία, μετά την τουρκική άρνηση οι παράνομοι μετανάστες τρίτων χωρών τελικά προωθήθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω!

Ωστόσο εδώ γεννάται ένα μεγάλο ερώτημα! Πρέπει ο ανθρωπισμός μας να υπερβαίνει το εθνικό συμφέρον; Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε λύση του προβλήματος από τον ΟΗΕ καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την Τουρκία; Θέτοντας έτσι τον ΟΗΕ προ των τεράστιων ευθυνών του;

Δεν υπάρχει ανεξαρτησία του Τύπου στην Ελλάδα…

Στο δεύτερο σκέλος της ερωτήσεως της Ολλανδής δημοσιογράφου τώρα, και το οποίο έμεινε αναπάντητο από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και που “κάλυψαν” με την απόλυτη σιωπή τους τα Συστημικά ΜΜΕ, απάντησε – και όχι μόνο σε αυτό – η ίδια η Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra News 10 (από τα ελάχιστα Μέσα στα οποία λειτουργεί η δημοσιογραφική δεοντολογία με την καταγραφή της αντίθετης άποψης) με τον Γιώργο Μελιγγώνη! Σε αυτήν τη συνέντευξη η Ολλανδή δημοσιογράφος τόνισε χαρακτηριστικά:

«Στην ουσία ο Μητσοτάκης κάνει την βρώμικη δουλειά της Ευρώπης. Δηλαδή η Ευρώπη έχει προκαλέσει αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα και μπορούσαμε να το περιμένουμε 6 χρόνια!! Oι Βρυξέλλες έχουν προδώσει την Αθήνα, όπως η Αθήνα έχει προδώσει τα Ελληνικά νησιά με την Τουρκία, γιατί μετά την συμφωνία οι πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν στα Ελληνικά νησιά και χαλάσανε την οικονομία εκεί και οι κάτοικοι των νησιών δέχθηκαν τους πρόσφυγες στην αρχή από το 2015 με ανοιχτά χέρια, αλλά τώρα 6 χρόνια μετά δεν θέλουν ούτε καν να ακούσουνε γι αυτό. Αυτό που έκαναν οι Βρυξέλλες με την Αθήνα, η Αθήνα το έκανε με τα νησιά!

Όμως αυτό είναι μια εξήγηση, δεν είναι μια δικαιολογία. Δηλαδή ναι μεν φταίει η Ευρώπη, αυτό που κάνει η Ελλάδα, μαζί με την Κροατία, την Σερβία, τα Σκόπια, την Ρουμανία, αυτή τη βία, παράνομα, αισχρά push backs, τα οποία γίνονται. Έτσι δεν μπορούμε πλέον να δεχόμαστε πολιτικούς και να είναι πρότυπο, να λένε ψέματα. Γι΄ αυτό, όλος ο κόσμος ξέρει ότι γίνονται.

Ότι υπάρχει Τουρκική προπαγάνδα, είναι φως φανάρι. Ότι η Τουρκία κάνει εκβιασμό και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τους καημένους τους πρόσφυγες, είναι φως φανάρι. Όμως δεν είμαι ανταποκρίτρια στην Τουρκία. Εάν θα ήμουνα ανταποκρίτρια στην Τουρκία θα έκανα αυτό που κάνω τώρα εδώ, στην Τουρκία! Όταν είμαι στην Ολλανδία κάνω το ίδιο για την Ολλανδία…

…Συνήθως δεν πάω ποτέ σε αυτά (σ.σ. τις συνεντεύξεις Τύπου) γιατί είναι όλα ένα θέατρο. Δεν παίρνεις ποτέ μια απάντηση. Δεν γίνεται ποτέ μια σοβαρή συζήτηση και γι΄ αυτό δεν χάνω τον χρόνο μου πηγαίνοντας εκεί. Κατά τύχη βρισκόμουνα εκεί, γιατί με κάλεσαν από την Ολλανδική Πρεσβεία και από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Και φαίνεται ότι δεν κάνανε καλά την δουλειά τους, γιατί δεν θα μπορούσαν να περιμένουν από εμένα αυτό. Εγώ ήθελα να βγάλουμε από την μέση το ψέμα.

Ένας Πρωθυπουργός, δεν είναι πάνω από εσάς ή από εμένα. Ειδικά ένας Πρωθυπουργός πρέπει να πει την αλήθεια. Δηλαδή αφού λέει ψέματα μαζί με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό. Γιατί ο δικός μας Πρωθυπουργός είναι champion στα ψέματα, έπεσε από την κυβέρνηση του, λόγω των ψεμάτων. Μπορούν να κάνουν αγώνα μεταξύ τους ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ρούτε για το ποιος είναι καλύτερος ψεύτης και ποιος λέει πιο πολλά ψέματα. Είναι και οι δύο σε αυτό το επίπεδο…

…Συγγνώμη, ποιος νόμος λέει ότι δεν μπορείς να πεις έναν Πρωθυπουργό ψεύτη, όταν είναι; Και μετά από δυο χρόνια προσπάθειας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν, όχι λίγα, Ιμαλάια με αποδείξεις, ότι γίνονται push backs. Είναι ο ροζ ελέφαντας στο Ελληνικό σαλόνι… Είμαι της παλιάς σχολής. Είμαι δεινόσαυρος μάλλον της δημοσιογραφίας. Για εμένα ένας δημοσιογράφος έχει δυο καθήκοντα.

Ένα, πρέπει να ψάξει, να ερευνήσει και να πει την αλήθεια και να πρέπει να ελέγξει την εξουσία. Πρέπει να παρακολουθούμε τους πολιτικούς εάν κάνουν αυτά που έχουν υποσχεθεί και αν αυτά που λένε ισχύουν. Δεν ισχύουν αυτά που λένε ο Μητσοτάκης και ο Μηταράκης 2 χρόνια τώρα… …Ψάξτε το έργο μου. Ήμουνα από τους πρώτους δημοσιογράφους που πήγαν Τουρκία το 2016 να ψάξω για τους traffickers (διακινητές). Έκανα τεράστια ρεπορτάζ για τους traffickers. Πάντα σε όλες τις αναλύσεις μου μιλάω για την τουρκική καταστροφή. Ο Ερντογάν είναι δικτάτορας.

Θα ήθελα μια συνέντευξη με τον Ερντογάν να δείτε τι θα τον ρωτήσω. Όμως αυτό το κάνουν οι συνάδελφοί μου στην Τουρκία, εγώ είμαι εδώ (στην Ελλάδα) και όπου και να είμαι θα κάνω το ίδιο, μπροστά σε έναν Πρωθυπουργό, Βασιλιά ή έναν πρόσφυγα, όλοι μας είμαστε ίδιοι. Εσύ και εγώ μπορούμε να είμαστε πρόσφυγες αύριο…

Η ελευθερία του Τύπου από τότε που πήρε την εξουσία ο Μητσοτάκης έχει πέσει αγχωτικά. Η ελληνική δημοσιογραφία βαδίζει κατευθείαν στην κόλαση. Δεν υπάρχει ανεξαρτησία του Τύπου στην Ελλάδα…»!

Πέραν των διατυπώσεων περί των push backs και με τις οποίες δεν συμφωνώ, δεν νομίζετε ότι η Ολλανδή δημοσιογράφος αποκάλυψε πολλές αλήθειες της ελληνικής πραγματικότητας;

Σουλάτσο στο Μέγαρο Μαξίμου…

Ωστόσο κλείνοντας να επισημάνω, πως μου προκάλεσε ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση το γεγονός πως η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ έβγαζε ανενόχλητη selfie, ωσάν να ήταν σε κάποιο Μουσείο!

Αλλά και το γεγονός, πως πριν αρχίσει η συνέντευξη Τύπου των δυο Πρωθυπουργών, προετοιμάζοντας το έδαφος της ερώτησής της η δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, έγραφε στον προσωπικό της λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter):

«Εδώ σε λίγο θα εμφανιστούν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Και οι δύο υπεύθυνοι για επαναπροωθήσεις και τρόμο των προσφύγων. Έχω το δικαίωμα να κάνω ΜΙΑ ερώτηση: ΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ; ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΙΔΕΕΣ»!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και αναρωτιέμαι! Πού ακριβώς βρίσκονταν οι ελληνικές υπηρεσίες;