Για να είμαστε ειλικρινείς, ο κ. Τσίπρας με το πρόσφατο «τιτίβισμα» του δεν έκανε τίποτε περισσότερο από αυτό που κάνουν καθημερινά δεκάδες ομόλογοι του, αρχηγοί κρατών, θρησκευτικοί ηγέτες. Ακόμα και η ουσία της επισήμανσης του, η ανάδειξη της συχνότητας των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, έστω μέσω της twiplomacy, ήταν σωστή και θα μπορούσε να έχει πολλαπλασιαστικό όφελος για τη χώρα μας στη διεθνή κοινή γνώμη.

Όμως στην πολιτική, σημασία έχει ο τρόπος και ο χρόνος. Ως προς τον χρόνο, δυστυχώς για τη χώρα μας, το ακατάλληλο timing της παρέμβασης του κ. Τσίπρα το ανέδειξε ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός. Με χαρακτηριστική άνεση μάλιστα και μια λανθάνουσα υπεροψία, απόρροια πιθανώς (και) της πρόσφατης επιτυχίας που σημείωσε η τουρκική διπλωματία στη διαχείριση του προσφυγικού. Η κίνηση δε των συνεργατών του να αφαιρέσουν (κατ’ εντολή του) το αγγλικό και να διατηρήσει το ελληνικό κείμενο δείχνει την επαρχιώτικη αντίληψη που διακρίνει την ελληνική κυβέρνηση για τη διπλωματία ακόμη και όταν αυτή ασκείται με διαδικτυακά μέσα.

Ως προς τον τρόπο ο κ. Τσίπρας μοιάζει να έκλεισε έναν ελέφαντα σε ένα δωμάτιο τον οποίο πρώτα παρίστανε πως δεν έβλεπε και όταν τον αντιλήφθηκε δεν ήξερε πώς να τον βγάλει. Ένας καλός διπλωμάτης δεν εμπιστεύεται σχεδόν ποτέ τις πρώτες αυθόρμητες αντιδράσεις του. Πολύ απλά γιατί αυτό που νιώθει σχεδόν ποτέ δεν συμπίπτει με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας του. “Έγινε ένα λάθος” είπε κυβερνητική πηγή στο Reuters για τα tweet του Πρωθυπουργού στον Νταβούτογλου. Τέσσερα συνεχόμενα tweets κατά λάθος. Και όλως περιέργως το λάθος μόνο στα αγγλικά. Δυστυχώς για την Ελλάδα, η ψυχραιμία με την οποία οι Έλληνες πιλότοι αντιμετωπίζουν τους Τούρκους στο Αιγαίο δεν αποτυπώνεται στη νηφάλια κρίση που οφείλει να επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία της χώρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είναι Βουλευτής Ρεθύμνου, Τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας