Η Ιταλία παρουσιάζει έλλειμμα 2,4% και επιμένει πεισματικά ότι θα εξακολουθήσει την πολιτική παροχών που έχει εξαγγείλει παρά τις αντιδράσεις της Κομισιόν για παραβίαση της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής.

Η Ελλάδα παρουσιάζει πλεόνασμα 4% και πλέον και ζητά να μην εφαρμοστεί για το 2019 η νομοθετημένη περικοπή των συντάξεων- ειδικά τώρα που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με την προσφιλή -στην Κομισιόν και το Βερολίνο- κυβέρνησηΤσίπρα να μάχεται για την επανεκλογή της.

Επομένως ποιο από τα δύο προβλήματα παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωζώνη ειδικά τώρα που η ΕΕ βαδίζει προς τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Μα, φυσικά το πρώτο, της Ιταλίας.

Γι’ αυτό και οι Ευρωπαίοι, ο ένας μετά τον άλλον,(Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Σεντένο, Μέρκελ κλπ) κάνουν επαμφοτερίζουσες δηλώσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μη περικοπής των ελληνικών συντάξεων για το 2019, σε μια προσπάθεια να «επηρεάσουν θετικά» το Eurogroup που θα συζητήσει το θέμα.

Προσοχή όμως. Άλλο πράγμα η αναστολή της περικοπής των συντάξεων το 2019 και άλλο πράγμα η κατάργηση του νόμου για την περικοπή των συντάξεων, την οποία ουδείς αγγίζει.

Επομένως η περικοπή των συντάξεων είναι μια μόνιμη εφιαλτική προοπτική για το μέλλον.

Για την ώρα όμως, παραμονές του 2019, ενισχύεται η πεποίθηση της κυβέρνησης ότι θα βγει εύκολα από τη θηλιά που η ίδια πέρασε στο λαιμό της όταν ψήφισε τον σχετικό νόμο για τις συντάξεις παρά την καθολική απόρριψη του από την αντιπολίτευση.

Έτσι η κυβέρνηση Τσίπρα, στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αφού το 2019 είναι έτσι και αλλιώς προεκλογική χρονιά, διαμορφώνει την εντύπωση ότι θα υλοποιηθούν τα πιο τρελά της όνειρα: Να απαλλαγεί για τους επόμενους προεκλογικούς μήνες από το βάρος και των συντάξεων (ελέω Ευρωπαίων εταίρων) αλλά και του Σκοπιανού, (καθώς ο στριμωγμένος κ Ζάεφ με πρόωρες εκλογές ή όχι θέλει χρόνο για την Συνταγματική Αλλαγή στη χώρα του).

Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι τα δυο αυτά προβλήματα θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Θα ακολουθήσουν και αυτά την πεπατημένη της ελληνικής πολιτικής ζωής: Άσε για αργότερα τη λύση και για τον άλλον.

Με άλλα λόγια η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, θα ξαναβρεθεί μπροστά στα «συμφωνημένα που πρέπει να τηρηθούν», δηλαδή στην νομοθετημένη περικοπή των συντάξεων, αλλά και στην κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια μέσα στο 2019.

Η επόμενη κυβέρνηση, (αυτοδύναμη ή συνεργασίας) θα είναι μπλοκαρισμένη και εγκλωβισμένη από τα πρώτα της βήματα στα δύο αυτά προβλήματα… εκ μεταφοράς.

Χωρίς να προστεθεί το τεράστιο, άλυτο και συνεχώς επιδεινούμενο μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας και η σοβούσα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Η Κύρα Αδάμ είναι πρώην διευθύντρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ στο pronews.gr.