Η αποχωρούσα καγκελάριος Μέρκελ πραγματοποιεί μεθαύριο την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της στην μετα -μνημονιακή Αθήνα, με συγκεκριμένα όμως αιτήματα προς την ομοίως απερχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα, που διανύει τους τελευταίους ταραχώδεις μήνες της θητείας της με τις εκλογές του 2019.

Το Βερολίνο, (όπως και οι Βρυξέλλες αλλά και η Ουάσιγκτον) δεν επιθυμεί εκδήλωση πολιτικής αναταραχής στην Αθήνα με αφορμή την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, την οποία θέλει το ταχύτερο δυνατόν, ίσως και μέσα στον Ιανουάριο.

Η καγκελαρία φαίνεται να επιθυμεί διακαώς η Αθήνα να παραμείνει «εν υπνώσει» με την κυβέρνηση Τσίπρα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και κυρίως πέραν των Ευρωεκλογών του Μαΐου. Και τούτο γιατί κανένας εξωτερικός παράγων δεν διακινδυνεύει το ενδεχόμενο να ξανανοίξει το καλά σφραγισμένο κουτί των μνημονιακών ρυθμίσεων που επιβλήθηκαν και έγιναν εύκολα αποδεκτές από την κυβέρνηση Τσίπρα, εξ αιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών και την κύρωση της από τη ν ελληνική Βουλή.

Είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό ότι η Ουάσιγκτον -κυρίως- αλλά και το Βερολίνο παρείχαν και εξακολουθούν να παρέχουν ποικιλότροπη στήριξη και βοήθεια στην κυβέρνηση Τσίπρα, προκειμένου αυτή να έρθει σε συμφωνία με τα Σκόπια ώστε η γειτονική χώρα να καταστεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και να οριστικοποιηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της.

Τώρα, στο παραπέντε της ολοκλήρωσης της Συμφωνίας αυτής, και παρά τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης και πολιτικών κομμάτων, η καγκελάριος Μέρκελ είναι υποχρεωμένη να παράσχει την πολιτική στήριξη της στον κ Τσίπρα ώστε να μην πέσει άδοξα, πριν την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης του και κυρίως χωρίς την προηγούμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το πως θα εκφραστεί αυτή η πολιτική στήριξη εναπόκειται στην κα Μέρκελ και στη πολιτική δεινότητα της στην «παροχή πολιτικών διευκολύνσεων» στην κυβέρνηση Τσίπρα για το επόμενο διάστημα. Πράγμα που αναμένει να κάνει και η κυβέρνηση Τραμπ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Φυσικά, τίποτα δεν γίνεται χωρίς πολιτικό αντάλλαγμα. Και αυτό το αντάλλαγμα για την πολιτική στήριξη που θα παράσχει εκ νέου το Βερολίνο, είναι να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες που υπάρχουν στην περιοχή σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Είναι γνωστό ότι η κα Μέρκελ και η υστεροφημία της, η κυβέρνηση της και το κόμμα της εξαρτώνται από τη διατήρηση της σχεδόν μηδενικής προσφυγικής ροής στο έδαφος της Γερμανίας, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η οποία εξασφαλίζεται από την απόλυτη και μονομερή δέσμευση της Αθήνας να συγκρατεί επ αόριστον στο έδαφος της τους εκ Τουρκίας πρόσφυγες.

Η καγκελάριος Μέρκελ, όπως είναι και αυτό ευρέως γνωστό και αποδεκτό, μαλάκωσε την στάση της απέναντι στον κ Τσίπρα, όταν αυτός, από τα τέλη του 2015, αποδέχθηκε πλήρως να σηκώσει στις πλάτες της Ελλάδας το μεγάλο κύμα των προσφυγικών ροών.

Με τη νέα αναταραχή στη Συρία προ των πυλών, με τις απειλούμενες τουρκικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων, το Βερολίνο θέλει να είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, αν χρειαστεί, θα σταθεί και πάλι στο ύψος της χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Την απαίτηση αυτή θα την διασφαλίσει η κα Μέρκελ από την Αθήνα, έτσι ώστε το ένα χέρι να νίβει το άλλο…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Η Κύρα Αδάμ είναι πρώην διευθύντρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ στο pronews.gr.