Dollar must die (το δολάριο πρέπει να πεθάνει) είναι η απόφαση που έχουν πάρει Πεκίνο και Μόσχα για να απαλλαγούν δια παντός από τις απειλές των Αμερικανών για κυρώσεις αναλόγως με το πως θα ξυπνήσουν το πρωί…

Το δολάριο αποτελεί το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα σε ποσοστό άνω του 65% και αποτελεί το status των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μέσω αυτού ελέγχουν τις οικονομίες όλων των χωρών και προκαλούν προβλήματα ακόμα και στους μεγάλους αντιπάλους τους.

Η απόφαση Τραμπ να άρει τις εξαιρέσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν από την 1η Μαΐου για οκτώ χώρες προκάλεσε εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου λόγω ανησυχιών για περιορισμό της διεθνούς προσφοράς.

Αυτό προς ώρας είναι το λιγότερο. Ο Ν.Τραμπ επί της ουσίας απειλεί με κυρώσεις χώρες δυσανάλογου μεγέθους ακόμα και για τα αμερικανικά δεδομένα όπως η Κίνα και η Ινδία.

Ειδικά η Κίνα εδώ και αρκετό καιρό έχει προχωρήσει στην απόφαση μαζί με την Ρωσία να αποδολαριοποιήσει τις συναλλαγές της ακριβώς για να μην μπορεί να δεχτεί από τους Αμερικανούς οικονομικά πλήγματα. Μια απόφαση η οποία θα χρειαστεί τουλάχιστον μια 10ετία για να εφαρμοστεί πλήρως.

Η απόφαση Τραμπ επισπεύδει τα πράγματα. Δεν θέλει πολύ για να προκληθεί ένα παγκόσμιο οικονομικό σοκ.

Τουλάχιστον σε ότι αφορά τις δικές τους οικονομικές δραστηριότητες. Θα ακολουθήσουν πολλές δυνάμεις της Ανατολής ανάμεσά τους και τη Τουρκία. Η απόφαση Τραμπ επισπεύδει αυτό που όλοι οι γεωπολιτικοί αναλυτές βλέπουν εδώ και καιρό. Τον διαχωρισμό του πλανήτη ξανά σε δυτικό και ανατολικό μπλοκ.

2 μπλοκ που θα λειτουργούν με δικούς τους κανόνες και θα έχουν την δική τους δυναμική και θα είναι άκρως ανταγωνιστικά.

Το ερώτημα είναι οι Αμερικανοί το ξέρουν; Το ξέρουν. Τότε γιατί προκαλούν άπαντες με κυρώσεις όταν πάνε να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους; Δεν γνωρίζουν ότι το δολάριο θα τεθεί στο «στόχαστρο»; Το γνωρίζουν.

Ξέρουν όμως και κάτι άλλο. Ότι δεν μπορούν πλέον να έχουν την απόλυτη ηγεμονία σε όλο τον πλανήτη. Το δολάριο πλέον έχει γίνει περισσότερο «ιδέα» παρά πραγματικό χρήμα και όπως όλες οι «ιδέες» κάποτε θα «σκάσει» κάνοντας μάλιστα πολύ μεγάλο θόρυβο.

Συνεπώς οι Αμερικανοί αυτό που θέλουν είναι να κρατήσουν ότι τους ανήκει, την Δύση. Η Ανατολή θα συνασπιστεί εναντίον τους υπό την κηδεμονία των Μόσχα-Πεκίνο.

Η Άγκυρα επδιώκει να παίξει αναβαθμισμενο ρόλο σε αυτό το εγχείρημα. Θεωρεί ότι εκεί μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη περιφερειακή υπερδύναμη, αντίθετα στον δυτικό χώρο πάντοτε θα μένει υπό τον αμερικανικό έλεγχο.

Το ανατολικό μπλοκ ωστώσο έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι του δυτικού. Γεννάνε, έχουν νέους ανρθώπους και για όσους καταλαβαίνουν, οι πληθυσμοί στο τέλος κερδίζουν εκτός αν το καταλάβουν και στην Δύση και λάβουν μέτρα…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος είναι αρχισυντάκτης στο pronews.gr