Λίγο καιρό πριν ξεσπάσει στην Τουρκία το μεγάλο σκάνδαλο του Τούρκου αρχιμαφιόζου, Sedat Peker και τις διαπλοκές του με υψηλά πρόσωπα στην Τουρκία όπως ο υπουργός Εσωτερικών, Süleyman Söylu, αλλά και της οικογένειας του Ερντογάν, ο Τούρκος αρχιμαφιόζος είχε έδρα τα Σκόπια όπου είχε αναπτύξει ένα κύκλωμα εμπίστων προσώπων μεταξύ των οποίων και κρατικούς λειτουργούς των Σκοπίων.

Στις 3 Οκτώβριου του 2020 γίνονταν γνωστό από τον ίδιο τον Sedat Peker ότι επισκέφτηκε το Διεθνές Οικονομικό Πανεπιστήμιο τον Σκοπίων προσκεκλημένος του πρύτανη, στενού του φίλου, Sefer Canovski και της συζύγου του, Sezen Canovski.

Παρών στην επίσκεψη αυτή ήταν και ο Fiat Canovski πρόεδρος του σκοπιανού Κόμματος, «Torbeş», (σλαβόφωνοι μουσουλμάνοι των Σκοπίων), της Βόρειας Μακεδονίας, (Ευρωπαϊκό Μέλλον),.

Όπως αναφαίρετα ο ιδιοκτήτης του πανεπιστημίου, Sefer Canovski, απευθυνόμενος στον Sedat Peker του είπε χαρακτηριστικά : «Έχουμε μαθητές από πολλές χώρες στο σχολείο μας. Πολλοί από εμάς αναρωτιούνται αν θα παρευρεθείτε εάν διοργανώσουμε ένα συνέδριο εκ μέρους σας στο πανεπιστήμιο μας». Ο Peker απάντησε : «Όταν ρωτήθηκα, δέχτηκα με τιμή. αυτές τις όμορφες προσκλήσεις».

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά συγκινημένος: «Ωστόσο, δεν συγκρατήθηκα να γελάσω. Είμαι μακριά από τη χώρα μου για σχεδόν ένα χρόνο, κατηγορούμε από δύο κοινούς μάρτυρες που είναι γνωστοί σε μένα, και που κάνουν μυστική μαρτυρία εναντίον μου στις τουρκικές αρχές. Ωστόσο, με προσκαλούν να δώσω διαλέξεις σε φοιτητές του μεγαλύτερου πανεπιστημίου των Βαλκανίων, και με δέχονται και παράλληλα προσκαλούνται αγαπητοί ηγέτες του κόμματος Torbes, Πραγματικά πρόκειται να κλαίω, ή να γελάω»,

Εντωμεταξύ στις 19 Ιανουαρίου του 2021 έγινε γνωστό πως παρά τις αναπτυχθείσες σχέσεις και διαπλοκές του στο κρατίδιο των Σκοπίων ο Sedat Peker απελάθηκε από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας όπου εγκαταστάθηκε πριν από λίγο καιρό, λόγω παράνομης χρήσης άδειας παραμονής του στην χώρα και χρήσεως πλαστών πιστοποιητικών ταυτότητας.

Σύμφωνα με τη δήλωση που έγινε στον επίσημο ισότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Reis Sedat Peker, (49 ετών), απελάθηκε επειδή παραβίασε τον σκοπό που είχε προβάλλει για να παραμείνει στη χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeniçağ, διαπιστώθηκε ότι ο Sedat Peker, ο οποίος ήρθε στην ημερήσια διάταξη με τις δηλώσεις του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απελάθηκε από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπου εγκαταστάθηκε πριν από λίγο καιρό. Στη δήλωση που έγινε στον επίσημο λογαριασμό κοινωνικών μέσων του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας Βόρειας Μακεδονίας, ο λόγος της απέλασης του Πέκερ αναφέρθηκε πως ήταν κατάχρηση της άδειας παραμονής του.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε επίσημα το εξής : «Στις 18 Ιανουαρίου 2021, αστυνομικοί του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας συνέλαβαν τον RSP (49), και στη συνέχεια το άτομο εκδιώχθηκε από το έδαφος της Δημοκρατίας».

Το θέμα των της παραμονής του στα Σκόπια είχε και συνέχεια : Συγκεκριμένα στις 7 Απριλίου 2021 και ενώ είχαν αρχίσει οι αποκαλύψεις στην Τουρκία για το σκάνδαλο του Sedat Peker, αποκαλύφθηκε ότι ο Peker χρησιμοποιούσε στα Σκόπια πλαστά στοιχεία ταυτότητας για την εκεί παραμονή του.

Συγκεκριμένα αποδείχθηκε ότι ο Sedat Peker, αρχηγός οργάνωσης οργανωμένου εγκλήματος, κατοικεί στην πΓΔΜ με πλαστά έγγραφα ταυτότητα;. Σύμφωνα με τα νέα του Balkan Insight, συνελήφθησαν και οι αστυνομικοί που πλαστογράφησαν και προμήθευαν αυτά τα έγγραφα για τον Peker. Πρόσωπο κοντά στον Peker έκανε μια αποκαλυπτική δήλωση σχετικά με το θέμα, (εφημερίδα Cumhürriyer, Anadolu ajansı)

Σύμφωνα με τα νέα του Balkan Insight, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική επιχείρηση εναντίον της αστυνομίας που κατηγορείται ότι εξέδωσε πλαστά έγγραφα στη Βόρεια Μακεδονία για τον Sedat Peker. Στην επιχείρηση αυτή συνελήφθησαν 10 Σκοπιανοί αστυνομικοί.

Επίσημα το υπουργείο Εσωτερικών της Βορείου Μακεδονίας δήλωσε ότι μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει προβεί σε συλλήψεις 10 αστυνομικών για την παροχή αλλοδαπών πλαστών διαβατηρίων και εγγράφων ταυτότητας. Αποδείχθηκε ότι οι συλληφθέντες αστυνομικοί εξέδωσαν ψεύτικο δελτίο ταυτότητας για τον Sedat Peker. Στο πλατό αυτό έγγραφο αναγράφονταν το όνομα Djadin Ademovski . Υποστηρίχθηκε ότι ο Peker χρησιμοποίησε το όνομα Djadin Ademovski κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Βόρειο Μακεδονία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος