ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτό είναι το μυρμήγκι από την «κόλαση»: Ζούσε στη Γη πριν 99 εκατ. χρόνια

Αυτό είναι το μυρμήγκι από την «κόλαση»: Ζούσε στη Γη πριν 99 εκατ. χρόνια

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ενώ οι τερατώδεις δεινόσαυροι περπατούσαν στη γη, ο κόσμος των εντόμων περιείχε το δικό του τρομακτικό πλάσμα – ένα μυρμήγκι από την «κόλαση» με ένα ενισχυμένο μεταλλικό (!) «κέρατο» στο κεφάλι του.

Ένας αριθμός εξαφανισμένων έχει λάβει το προσωνύμιο «μυρμήγκι της κολάσεως» – συμπεριλαμβανομένου του Haidomyrmex cerberus, που είχε περίεργα κέρατα σε σχήμα «L».

Ωστόσο, ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Νιού Τζέρσεϊ αποκάλυψαν ένα νέο ανατριχιαστικό πλάσμα που βρέθηκε μέσα σε κεχριμπάρι, που χρονολογείται ότι έζησε πρίν από 99 εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το «μυρμήγκι της κολάσεως», γνωστό ως Linguamyrmex vladi, κυνηγούσε το θήραμά του και υπερασπίζόταν τον εαυτό του με τρόπους που διαφέρουν δραματικά από τα σύγχρονα μυρμήγκια.

Το έντομο, το οποίο βρέθηκε διατηρημένο σε κεχριμπάρι στην Μιανμάρ, διέθετε ένα πραγματικά τρομακτικό «όπλο» γύρω από το κεφάλι του.

Αυτό περιλάμβανε ένα «κέρατο», πιθανώς ενισχυμένο από μέταλλα όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο και σίδηρο, που συνήθως βρίσκονται στον οργανισμό των εντόμων.

Θεωρείται ότι το «ενισχυμένο» κέρατο χρησιμοποιούνταν μαζί με τα δόντια σε σχήμα δρεπανιού, για να ακινητοποιεί και να «τρυπάει» με άνεση το δέρμα της λείας».

«Το κέρατο φαίνεται να έχει ήτε αυξημένη πυκνότητα ήτε μεταλλική ενίσχυση, όπως υποδηλώνει η απεικόνιση με ακτίνες Χ», ανέφερε ο Δρ Φίλιπ Μπάρντεν, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

«Καθώς οι γνάθοι έκλειναν για να ακινητοποιήσουν το θήραμα, η ενίσχυση θα εμπόδιζε τα δόντια σε σχήμα δρεπανιού να βλάψουν το ίδιο το μυρμήγκι».

Το άγριο μυρμήγκι πιθανόν να έχει πεθάνει κατά τη διάρκεια της ύστερης Κρητιδικής και Παλαιοκαινικής περιόδου (περίοδος K-Pg).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η ακριβής αιτία της εξαφάνισής τους είναι άγνωστη, ωστόσο είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι τα μυρμήγκια της κολάσεως είναι γνωστά από τρία απολιθώματα παγκοσμίως – στη Μιανμάρ, στη Γαλλία και τον Καναδά, η παλαιότητα των οποίων κυμαίνεται από 99 έως 78 εκατομμύρια χρόνια πριν», πρόσθεσε ο Μπάρντεν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.