ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Αυτό το ήξερες; – Το σπήλαιο στη Δράμα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο (βίντεο)

Η ιστορία του σπηλαίου ξεκινά με την ανακάλυψή του τον Σεπτέμβριο του 1978

Αυτό το ήξερες; – Το σπήλαιο στη Δράμα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο (βίντεο)

Πρόκειται για το Ποτάμιο σπήλαιο, όπου η ιδιαιτερότητα του βρίσκεται στο γεγονός ότι διασχίζεται από τον ποταμό Αγγίτη και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα Ποτάμια Σπήλαια του κόσμου.

Η ιστορία του σπηλαίου ξεκινά με την ανακάλυψή του τον Σεπτέμβριο του 1978, όταν Έλληνες και Γάλλοι σπηλαιολόγοι υποστήριξαν ότι τα νερά του ποταμού πρέπει να περνούν μέσα από σπήλαιο, στηριζόμενοι σε ορισμένα φυσικά φαινόμενα και δεν έπεσαν έξω.

Οι ανασκαφές δε που ξεκίνησαν το 1992 αποκάλυψαν την αληθινή ηλικία του σπηλαίου που ανέρχεται σε 30.000 χιλιάδες χρόνια πριν, βάση των ευρημάτων της προϊστορικής εποχής που ήρθαν στο φως (οστά προϊστορικών ζώων όπως μαμούθ, δασύμαλλου ρινόκερου, μεγάκερου, καθώς και αρκετά λίθινα εργαλεία.

Ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Ανατολικής Μακεδονίας
Το συνολικό του μήκος ξεπερνά τα 21 χιλιόμετρα, όμως επισκέψιμα είναι μόνο τα πρώτα 500 μέτρα, που χαρίζουν υπέροχες εικόνες στον επισκέπτη.

Ο τεχνητός πεζόδρομος του σπηλαίου πάνω από τα νερά του ποταμού, εισέρχεται στα έγκατά του, δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης των κόκκινων σταλακτιτών με τις καταπληκτικές αποχρώσεις που οφείλονται στην ύπαρξη μεταλλευμάτων όπως μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό κ.α

Πρόκειται για το δεύτερο σπήλαιο σε μήκος διαδρομών στην Ελλάδα, καθώς το γνωστό μέχρι σήμερα τμήμα του φτάνει τα 5.278 μέτρα σε ευθεία, ενώ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Ανατολικής Μακεδονίας.

Το επισκέψιμο σπήλαιο χωρίζεται σε δύο αίθουσες. Την «Ακρόπολη», η οποία κρατάει τα ηνία της πρωτιάς με τις μεγαλύτερες διαστάσεις Ελλαδικού σπηλαίου, αλλά και στην «αίθουσα του τροχού» με τον τεράστιο σιδερένιο υδροτροχό, ο οποίος κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης των γύρω περιοχών.

Όσο για τον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου, παρουσιάζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον, με πλούσια βλάστηση γεμάτη από πανύψηλα πλατάνια, ιτιές και λεύκες σε ένα φυσικό περιβάλλον που προσφέρει υπέροχα χρώματα, ζωηρές εικόνες και χαλάρωση δίπλα στα νερά του ποταμού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σπήλαιο βρίσκεται στο Δήμο Προσοτσάνης Δράμας και είναι προσβάσιμο από τη Δράμα, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη. Έχει αξιοποιηθεί και είναι επισκέψιμο από το 2001.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.