Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων: Τέσσερα σημεία στην Αττική για να την τιμήσετε δεόντως

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων: Τέσσερα σημεία στην Αττική για να την τιμήσετε δεόντως

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων διοργανώνεται από την Europarc, την Ομοσπονδία των Εθνικών Δρυμών και Πάρκων της Ευρώπης και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Μαΐου, γιατί τα πρώτα εθνικά πάρκα στη Σουηδία δημιουργήθηκαν την συγκεκριμένη ημερομηνία το 1909.

Εκμεταλλευτείτε τη σημερινή ημέρα, λοιπόν, και επιλέξτε κάποιο από τα τέσσερα καταπράσινα σημεία που ακολουθούν στην πόλη για άκρως χαλαρωτικές και αναζωογονητικές βόλτες.

Εθνικός Κήπος

Λίγα μόλις βήματα από την πιο πολυσύχναστη πλατεία στο κέντρο της Αθήνας, το Σύνταγμα, μια πραγματική όαση πρασίνου αποκαλύπτεται στα μάτια του κάθε επισκέπτη.

Σε μια έκταση, λοιπόν, 150 στρεμμάτων περίπου μαζί με τον κήπο του Ζαππείου, ο Εθνικός Κήπος σας δίνει τη δυνατότητα να περπατήσετε ανάμεσα σε σπάνια είδη φυτών, να παίξετε με πάπιες, να ξαποστάσετε σε ξύλινα παγκάκια στα διάφορα επιμέρους πάρκα του, να φωτογραφηθείτε κάτω από πανέμορφες πέργκολες, ακόμη και να παρατηρήσετε αρχαία ευρήματα και προτομές.

Ένα μεγάλο πάρκο με χλοοτάπητα σας περιμένει πίσω ακριβώς από τις πανύψηλες Ουασινγτόνιες με ύψος περίπου 25 μέτρων, μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο του Εθνικού Κήπου επί της Λεωφόρου Αμαλίας. Εκεί, μπορείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία ή ακόμη και πικ νικ με την οικογένεια ή την παρέα σας.

Αυτό, τουλάχιστον, κάνουν οι περισσότεροι εδώ οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον καλό καιρό και δεν χάνουν την ευκαιρία ούτε στιγμή. Δύο ξύλινα τραπέζια με ξύλινους πάγκους θα βρείτε, επίσης, και στο χώρο της παιδικής χαράς, ωστόσο η φασαρία από τα πιτσιρίκια δεν θα σας αφήσει να απολαύσετε το πικ νικ με την ησυχία σας!

Άλσος Συγγρού

Το μοναδικό δάσος του λεκανοπεδίου της Αττικής βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας, στα σύνορα των δήμων Αμαρουσίου, Κηφισίας και Μελισσίων. Πρόκειται για ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στο οποίο, μάλιστα, έχουν ανακαλυφθεί και αρχαιολογικά ευρήματα.

Μια καταπράσινη έκταση περίπου 950 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι καλυμμένο από μεσογειακά πεύκα. Εδώ μπορείτε να περάσειτε ευχάριστα το χρόνο σας κάνοντας πεζοπορία, γυμναστική, τζόγκινγκ, ποδηλασία ή ακόμη και βόλτα με το κατοικίδιό σας.

Το Άλσος Συγγρού είναι ανοιχτό για όλους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ κλείνει κάποιες ημέρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω ανέμων, για να αποφευχθεί η πιθανότητα πυρκαγιάς.

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Ένας ζωτικός πνεύμονας πρασίνου που προσφέρει στους επισκέπτες του ευκαιρίες τόσο αναψυχής και ξεκούρασης όσο και μάθησης. Αυτό είναι το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ στον Δήμο Καλλιθέας. Ένα καταπράσινο τοπίο από κήπους με μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα, φυτά, σιντριβάνια, αλέες, μονοπάτια και ανοιχτούς χώρους καθιστά την κάθε επίσκεψη μοναδική.

Από τα σημαντικότερα σημεία του πάρκου ο Μεσογειακός Κήπος με μια μεγάλη γκάμα από αειθαλή και ενδημικά φυτά, ο λόφος απ’ όπου η πανοραμική θέα στη θάλασσα και την Ακρόπολη εντυπωσιάζει τους πάντες, ο Φάρος με τους γυάλινους τοίχους, καθώς και η Εσπλανάδα που προσφέρεται για τρέξιμο, ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες.

Βοτανικός Κήπος Διομήδους

Ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στο Χαϊδάρι και δεν είναι άλλος από τον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους, που οφείλει την ύπαρξή του στο όραμα και στο κληροδότημα του Αλέξανδρου Διομήδη, ο οποίος διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με σκοπό τη δημιουργία ενός βοτανικού κήπου.

Με εντυπωσιακή βλάστηση από φυτά και δέντρα, που σπάνια συναντά κανείς στην Ελλάδα, αποτελεί πόλο έλξης για ξένους επιστήμονες, ενώπροσφέρεται για «μεθυστικές» βόλτες πλησίον του κέντρου της Αθήνας.

Ευκάλυπτοι από την Ωκεανία, αγριοκαστανιές από τη Μεσόγειο, αφρικανικοί μελίανθοι, εντυπωσιακά αναρριχητικά φυτά και «ιστορικά» φυτά (ένα τμήμα που δεν συναντάται σε κανένα άλλο βοτανικό κήπο στον κόσμο) συνυπάρχουν σε μια έκταση 2.000 μοσχοβολιστών στρεμμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόκειται για μια μοναδική όαση με διαμορφωμένους κήπους, παγκάκια, τεχνητές λιμνούλες, cafe, κούνιες και φυσικό περιβάλλον ιδανικό για περπάτημα και πικνίκ. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στον αριθμό 403 της Ιεράς Οδού, η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 (10.00 τα Σαββατοκύριακα) έως τη δύση του ηλίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.