ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Τελικά είναι ασφαλές να τρως το χιόνι; – Ίσως ήρθε η ώρα να κόψεις αυτή την κακιά συνήθεια

Κάποιες φορές μπαίνουμε στον πειρασμό, αλλά κάνει;

Τελικά είναι ασφαλές να τρως το χιόνι; – Ίσως ήρθε η ώρα να κόψεις αυτή την κακιά συνήθεια

Ο χειμώνας είναι η εποχή του χιονιού. Εκείνες τις χιονισμένες ημέρες, πολλοί βγαίνουν έξω να παίξουν, με τα παιδιά κάποιες φορές να τρώνε το χιόνι. Και οι μεγαλύτεροι που και που. Τελευταία υπάρχει και το παγωτό χιονιού, στο οποίο προσθέτεις γάλα και ζάχαρη και διάφορες επικαλύψεις. Είναι όμως ασφαλές να τρως χιόνι;

Αν υποθέσετε πως το χιόνι που έχει πέσει σε ένα σημείο και δεν έχει πατηθεί από τίποτα, ή ακόμα και το χιόνι που θα μαζέψεις σε ένα ταψί, είναι απαλλαγμένο από ρύπους, τότε μάλλον κάνετε λάθος. Το χιόνι δεν είναι τόσο ανόθευτο. Σχηματίζεται όταν σταγονίδια νερού παγώνουν γύρω από σκόνη ή υπολείμματα στον αέρα, σχηματίζοντας έναν κρύσταλλο πάγου που συνεχίζει να συλλέγει υδρατμούς και να σχηματίζει εν τέλει μια νιφάδα χιονιού.

Όταν πέσει, θα μαζέψει επίσης πράγματα που κρέμονται στον αέρα, όπως χώμα, αιθάλη, ακόμη και βακτηριδιακά σωματίδια. Ανάλογα με την περιοχή, το χιόνι μπορεί επίσης να περιέχει θειικά άλατα, νιτρικά άλατα, φορμαλδεΰδη, υδράργυρο ή φυτοφάρμακα. Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science: Processes & Impacts, έδειξε πώς το χιόνι θα μπορούσε να αναμιχθεί με βενζίνη. Όλα αυτά σημαίνουν ότι, θεωρητικά, το παγωτό χιονιού σας θα μπορούσε να έχει αρκετά αηδιαστικά συνοδευτικά.

Ταυτόχρονα βέβαια, δεν υπάρχουν αναφορές για ασθένειες που να σχετίζονται με την κατανάλωση χιονιού και οι ρύποι που μπορεί να είναι προσκολλημένοι πάνω του, είναι παρόντες ακόμα και όταν αναπνέουμε. Αν υποθέσουμε ότι δεν καταναλώνετε τεράστια ποσότητα, είναι απίθανο ότι οι όποιες μολυντικές ουσίες που μπορεί να υπάρχουν στο χιόνι θα είναι σε αρκετά μεγάλες ποσότητες ώστε να προκαλέσουν προβλήματα. Πιθανότατα μια μικρή μπουκιά θα είναι εντάξει, αν και οι ειδικοί δεν ενθαρρύνουν την κατανάλωσή του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κατανάλωση χιονιού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι άλλο θέμα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιούν ενάντια σε αυτό για οποιονδήποτε εγκλωβισμένο, όπως οι πεζοπόροι, επειδή μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πρόβλημα με την παροχή νερού, είναι ασφαλές να παίρνετε το χιόνι και να το βράζετε για να σκοτώσετε τυχόν μικρόβια ώστε αργότερα να το πιείτε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.