ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Θήβα: «Καμπανάκι» για ισχυρό σεισμό 6,2 Ρίχτερ από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο

Ανάλογες δηλώσεις έκανε χθες και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος

Θήβα: «Καμπανάκι» για ισχυρό σεισμό 6,2 Ρίχτερ από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο

Ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε πρόβλεψη για ισχυρό σεισμό στη Θήβα, λέγοντας πώς η προσεισμική ακολουθία δείχνει «σημαντική πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή».

Πιο αναλυτικά, την επί τα χείρω μεταβολή των δεικτών σεισμικότητας στην περιοχή της Θήβας, όπου η γη δεν έχει σταματήσει να σείεται από τον Ιούλιο έως σήμερα, διάστημα κατά το οποίο έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 3.000 σεισμοί, επισημαίνει ο κ.Παπαδόπουλος, συνιστώντας λήψη πρόσθετων μέτρων από τις τοπικές Αρχές.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους σεισμολόγους έκρουσε η πρόσφατη σεισμική δόνηση των 4,3 Ρίχτερ, της 10ης Απριλίου, τρία 24ωρα μόλις μετά τα 3,9 Ρίχτερ και ενώ είχε να καταγραφεί σεισμός τέτοιου μεγέθους από τις 11 Ιουλίου, γεγονός που επανέφερε σε υψηλά επίπεδα την ανησυχία των κατοίκων για τον αδιάκοπο χορό των Ρίχτερ κάτω από τα πόδια τους, αλλά και από την απόκοσμη βοή που συνοδεύει αρκετές από τις δονήσεις.

Μελετώντας το πλήθος των στοιχείων που προκύπτουν από την έξαρση σεισμικότητας στη Θήβα, ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί ποιοι δείκτες αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας (πανομοιότυπης με την περίπτωση του Αρκαλοχωρίου), με «σημαντική πιθανότητα», όπως αναφέρει ο ίδιος, «για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή», ανάλογο των 6,2 Ρίχτερ που είχαν χτυπήσει τη Θήβα το 1894.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Στη Θήβα έχουμε μια περίεργη κατάσταση. Έχουμε μια σεισμικότητα εδώ και ένα χρόνο ή και περισσότερο, σε ένα ρήγμα που είναι πολύ κοντά στην πόλη. Φαίνεται ότι τα ρήγματα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά, αλλά το κακό είναι ότι η σεισμικότητα είναι πολύ κοντά στην πόλη.

Όταν έχουμε μία ακολουθία τέτοια που έχει μια μικρή πιθανότητα να δώσει και ισχυρότερο σεισμό, ο κόσμος είναι ανήσυχος. Έχουμε ιστορικό στην περιοχή. Το 1894 είχαμε παρόμοια ακολουθία, κράτησε 17 μήνες και έδωσε ένα σεισμό 6,2 Ρίχτερ μετά», σημείωσε ο κ. Παπαζάχος.

«Τέτοιες ακολουθίες έχουμε συχνά, χωρίς να έχουμε κύριο σεισμό. Απλά, επειδή η ακολουθία στην περίπτωση της Θήβας είναι κοντά στην πόλη, η τοπική κοινωνία πρέπει να κινηθεί με προληπτικό τρόπο. Το 1853 είχαμε ένα σεισμό πιο δυτικά που είχε καταστρέψει τη Θήβα τελείως.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το πιο πιθανό είναι η ακολουθία να σβήσει μέσα στους επόμενους μήνες σταδιακά. Οι κάτοικοι χωρίς να ανησυχούν θα πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα και να θωρακίσουν τα σπίτια τους, να μιλήσουν στα παιδιά τους, να δει η τοπική κοινωνία αν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σεισμό, ώστε να προστατευτεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.