ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Καύσωνας: Σε ποιες περιοχές θα είναι πολύ υψηλές οι θερμοκρασίες αύριο & θα είναι στο «κόκκινο» για φωτιά

Καύσωνας: Σε ποιες περιοχές θα είναι πολύ υψηλές οι θερμοκρασίες αύριο & θα είναι στο «κόκκινο» για φωτιά

Στο «κόκκινο» τίθενται αύριο διάφορες περιοχές της χώρας για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, εν μέσω των υψηλών θερμοκρασιών που θα παραμείνουν το Σαββατοκύριακο.

Σε επιφυλακή για το κύμα καύσωνα που κάνει από σήμερα την εμφάνισή του στη χώρα, αλλά και τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς που υπάρχει για αύριο, βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός.

Η θερμή εισβολή έχει ξεκινήσει ήδη, με τη θερμοκρασία αύριο και μεθαύριο να προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν, μεταξύ άλλων, την εκδήλωση φωτιάς σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να έχει σημάνει συναγερμό για το Σάββατο.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με φωτιά, σε ετοιμότητα οι Αρχές

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για αύριο προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
  • Παράλληλα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:
  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)
  • Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)

Έκκληση γ.γ. Πολιτικής Προστασίας για κίνδυνο πυρκαγιών: Να συνεργαστούμε για να προστατευτούμε

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α..

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Αυξημένα μέτρα στην Αττική

Εν τω μεταξύ, σε απόλυτη ετοιμότητα έχει θέσει από σήμερα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής (ακόμη και με αναστολή αδειών), η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει λάβει, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, όλα τα προβλεπόμενα, εκ του νόμου, αυξημένα προληπτικά μέτρα λόγου ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, όπως τη μίσθωση και διάθεση στην Πυροσβεστική υπηρεσία επιπλέον 10 υδροφόρων οχημάτων από τα 4, που ζήτησε το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος (Διοίκηση Αττικής – Γραφείο Επιχειρήσεων και Πολιτικής Προστασίας).

Η Περιφέρεια ενημέρωσε όλους τους δήμους της Αττικής τους υπόλοιπους φορείς Πολιτικής Προστασίας για την ετοιμότητά τους, καθώς και όλους τους ιδιωτικούς φορείς του Μητρώου Εργοληπτών Πολιτικής Προστασίας για να είναι επίσης σε ετοιμότητα (υδροφόρα οχήματα, μηχανήματα έργου κ.λπ.).

Ποιες περιοχές θα «ψηθούν»

Καθώς το κύμα καύσωνα θα παραμείνει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) να προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους και 40 βαθμούς Κελσίου.
Η θερμοκρασία, πάντως, αναμένεται να υποχωρήσει κατά 2 με 4 βαθμούς περίπου στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα: Στην Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα φτάσει κατά τόπους τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικότερα, η θερμοκρασία στις διάφορες περιοχές της χώρας θα διαμορφωθεί ως εξής:

Μακεδονία, Θράκη: Από 20 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος: Από 20 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος: Από 22 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη: Από 23 έως 31 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.
Αττική: Από 24 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοανατολικά, αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Στην Αθήνα η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται στους 35 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη στους 36 βαθμούς Κελσίου.

Κλιματιζόμενες αίθουσες

Οκτώ κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων θα είναι αύριο ανοικτές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για την προστασία των ευάλωτων ομάδων από τις υψηλές θερμοκρασίες, που αναμένεται να επικρατήσουν. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου λειτουργεί ο τηλεφωνικός αριθμός του δήμου Αθηναίων 1595 ως ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι αίθουσες που θα λειτουργούν ως σημεία δροσιάς είναι οι Λέσχες Φιλίας Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, ;Aνω Πετραλώνων, Κολοκυνθούς, Αγίου Ελευθερίου, Αγίου Μελετίου και Αμπελοκήπων.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, επίσης, έχει μεριμνήσει για τη λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων στα ΚΑΠΗ που θα λειτουργήσουν ως αίθουσες υποδοχής και αναμονής του κοινού.

Οι χώροι που είναι προσβάσιμοι και διαθέσιμοι από σήμερα έως και την Κυριακή, ώστε να παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία για όλο το χρονικό διάστημα που οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές και για τις ώρες από 08:00 έως 20:00 είναι οι παρακάτω:

4ο παράρτημα Κ.Α.Π.Η (Γρ. Λαμπράκη 42, ισόγειο, τηλ. 2310212002, 2310245242).
6ο παράρτημα Κ.Α.Π.Η (Στεφάνου Νούκα 10, Χαριλάου, ισόγειο, τηλ. 2310 314424, 2310 313887).
Οι ανωτέρω χώροι θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες δομές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και οι οποίες είναι:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπνωτήριο Αστέγων (Ανδρέου Γεωργίου 13 τηλ. 2310528811) από τις 17:00 έως την επομένη ημέρα στις 9:00
Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (Μοναστηρίου 62 τηλ. 2310527938) από τις 9:00 έως τις 20:00.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.