ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Νέα μελέτη δείχνει πως ίσως ο σκύλος είναι πιο έξυπνος από το αφεντικό του (βίντεο)

Φαίνεται, όμως, ότι ο σκύλος σου, εκτός από παρέα και αχώριστη συντροφιά, αποτελεί και μια μικρή διάνοια

Νέα μελέτη δείχνει πως ίσως ο σκύλος είναι πιο έξυπνος από το αφεντικό του (βίντεο)

Αποτελεί τον καλύτερο φίλο σου. Έναν σύντροφο που όχι μόνο μπορεί να «διαβάσει» τα πώς αισθάνεσαι ανά πάσα ώρα και στιγμή αλλά κι έναν «κολλητό» που μπορεί να «πιάσει» όλα αυτά που του λες, ακόμη και τον τόνο της φωνής σου.

Φαίνεται, όμως, ότι ο σκύλος σου, εκτός από παρέα και αχώριστη συντροφιά, αποτελεί ουσιαστικά και μια μικρή διάνοια. Ένα κανονικό «τζίνι» αν προτιμάς, που μπορεί να «φιλτράρει» τις οδηγίες που του δίνεις, επιλέγοντας να δράσει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο αν κρίνει ότι οι οδηγίες αυτές δεν είναι σωστές.

Στο ενδιαφέρον αυτό συμπέρασμα καταλήγει μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το Canine Cognition Center (μεταφράζεται περίπου σε «Κέντρο Γνωστικής Λειτουργίας για σκύλους») του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Yale, στην οποία και συμμετείχαν 40 σκύλοι από διαφορετικές ράτσες.

Για τις ανάγκες της μελέτης, λοιπόν, αφού οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα μεζεδάκι μέσα σε ένα μικρό κυβικό κουτί, εν συνεχεία έδειξαν σε καθέναν από τους τετράποδους εθελοντές πώς μπορούσε να το κερδίσει, προσθέτοντας, ωστόσο στην όλη διαδικασία ένα εντελώς περιττό στάδιο που περιελάμβανε το πάτημα ενός μοχλού.

Μετά από μερικές απόπειρες λοιπόν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλα ανεξαιρέτως τα σκυλιά, καθώς προχωρούσε το πείραμα, «μάθαιναν» να ανοίγουν το καπάκι του κουτιού κατευθείαν, παραβλέποντας τον περιττό μοχλό. Το βίντεο που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό:

Για την συγγραφέα της μελέτης και υποψήφια διδάκτορα του τμήματος Ψυχολογίας του φημισμένου Πανεπιστημίου, Angie Johnston, το πιο εντυπωσιακό στην όλη διαδικασία ήταν το πώς οι σκύλοι αγνόησαν τελικά τις «λάθος οδηγίες» που τους παρείχαν οι ερευνητές.

Όπως το θέτει «ο τρόπος που τα σκυλιά μαθαίνουν παρατηρώντας το περιβάλλον τους και ειδικότερα μέσα από αυτό που στην ψυχολογία αποκαλούμε “κοινωνικές νύξεις” δε διαφέρει και πολύ από τον αντίστοιχο “μηχανισμό” που χρησιμοποιούμε και εμείς οι άνθρωποι.

ΕΛΜε αυτό το δεδομένο λοιπόν, ήταν πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις κατά τη διάρκεια του πειράματος ότι τα σκυλιά που συμμετείχαν σε αυτό, ουσιαστικά “έμαθαν” να αγνοούν τις εσφαλμένες υποδείξεις του συνοδού τους και να επιλέγουν τελικά να λύσουν το πρόβλημα με τον τρόπο που τα ίδια θεωρούσαν σωστό».

Με άλλα λόγια -και να σου λυθεί μια και καλή η απορία: δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνει αυτά που του λες, απλά επιλέγει να σε «γράψει»…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.