ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κρυμμένο πορτρέτο κάτω από πίνακα του Ρέμπραντ «τρελαίνει» τους συντηρητές [εικόνες]

Κρυμμένο πορτρέτο κάτω από πίνακα του Ρέμπραντ «τρελαίνει» τους συντηρητές [εικόνες]

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους που έζησαν ποτέ, αλλά ακόμη και ένα ταλέντο, όπως ο Ρέμπραντ φαίνεται να έχει προσπαθήσει να κρύψει τα παλιότερα έργα του.

Αναλύοντας ένα από τα πιο διάσημα αριστουργήματα του Ολλανδού καλλιτέχνη, ένα γέρο με Στρατιωτική Στολή, ζωγραφισμένο στα 1630-1631, παρατηρείται ένα δεύτερο πορτρέτο κρυμμένο από κάτω.

Το προηγουμένως αόρατο έργο, επισκιάζεται από στρώματα λαδομπογιάς και απεικονίζει έναν μυστηριώδη νεαρό άνδρα τυλιγμένο σε ένα μανδύα.

Μάλιστα οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κρυμμένη εικόνα μπορεί ακόμη και να είναι μια αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη του 17ου αιώνα, όταν ήταν ακόμα νέος.

Ωστόσο, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δουν κάτω από τα άνω στρώματα λαδομπογιάς το πορτρέτο που παρέμενε κρυμμένο για 385 χρόνια.

Φαίνεται ότι ο Ολλανδός καλλιτέχνης γύρισε τον πίνακα ανάποδα πριν ζωγραφίσει το πορτρέτο που τώρα στεγάζεται στο J Paul Getty Museum στο Λος Άντζελες.

Οπως εξηγεί η Δρ Κάρεν Τρέντελμαν, ανώτερη επιστήμονας στο Getty Conservation Institute, δήλωσε: «Η ικανότητά μας να δούμε το κρυμμένο έργο, έχει ωφεληθεί πολύ από τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις. Οι ερευνητές πάντα περιορίζονταν από τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους, και όλα αυτά τα χρόνια η μελέτη του πίνακα αυτού και της κρυμμένης εικόνας του, έχει προχωρήσει σταδιακά με την εισαγωγή κάθε νέου εργαλείου. Με αυτή την τελευταία μελέτη, οι σαρώσεις μας αποκαλύπτουν τη διανομή των συγκεκριμένων χημικών στοιχείων, από την οποία μπορούμε να συμπεράνουμε τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στο κρυμμένο έργο, παρέχοντας μας μία πιο λεπτομερή εικόνα του»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ρέμπραντ βαν Ριχν Χάρμενσζ, που πέθανε στο Άμστερνταμ το 1669, στην ηλικία των 63, είναι από τους πιο σημαντικούς Ολλανδούς ζωγράφους και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της λεγόμενης ολλανδικής Χρυσής Εποχής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.