ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Όσκαρ: Αυτές είναι οι επτά κορυφαίες πρωτιές στην ιστορία των βραβείων (βίντεο)

Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά και τα βραβεία Όσκαρ δεν αποτελούν εξαίρεση

Όσκαρ: Αυτές είναι οι επτά κορυφαίες πρωτιές στην ιστορία των βραβείων (βίντεο)

Η βραδιά απονομής των βραβείων Όσκαρ μπορεί να αποτελεί ένα από τα πιο κοσμικά και πολυαναμενόμενα γεγονότα κάθε χρονιάς, ωστόσο, η δημοφιλία τους δεν ήταν πάντα η ίδια.

Ούτε, βέβαια, αποτελούσε σύνηθες γεγονός μια ταινία να λαμβάνει 8 Όσκαρ ή ένας καλλιτέχνης να αρνείται να παραλάβει το βραβείο του ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η πρώτη τελετή των Όσκαρ πραγματοποιήθηκε το 1929

Ο χώρος όπου φιλοξενείται η μεγάλη βραδιά της τελετής απονομής των Όσκαρ είναι σταθερός τα τελευταία χρόνια. Όμως, τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, ο χώρος άλλαξε μερικές φορές. Η πρώτη τελετή των Όσκαρ πραγματοποιήθηκε το 1929 στο θρυλικό ξενοδοχείο Ρούσβελτ όπου οι σταρ έπρεπε να πληρώσουν 5 δολάρια για να αγοράσουν ένα εισιτήριο για δείπνο! Στη συνέχεια, ο χώρος μεταφέρθηκε στο Grauman’s Chinese Theatre, στο Shrine Auditorium και σε μερικά άλλα, προτού τελικά καθηλωθεί στο Kodak Theatre που, σήμερα είναι γνωστό ως Dolby Theatre.

Ο πρώτος ηθοποιός που πήρε το Όσκαρ στο σπίτι του

Ο Γερμανός ηθοποιός Emil Jannings ήταν ο πρώτος άνθρωπος και ο πρώτος ηθοποιός που κέρδισε το πρώτο Όσκαρ στην ιστορία του θεσμού των βραβείων της Ακαδημίας. Ο Jannings κέρδισε δύο διαδοχικά Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για το «The Way of All Flesh» (1927) και το «The Last Command» (1928).

Η πρώτη έγχρωμη τηλεοπτική μετάδοση των βραβείων

Τα 38α Βραβεία Όσκαρ με παρουσιαστή τον Μπομπ Χόουπ πραγματοποιήθηκαν στις 18 Απριλίου του 1966 στο Santa Monica Civic Auditorium στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Ήταν η πρώτη φορά που η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ μεταδόθηκε ζωντανά και έγχρωμα από το δίκτυο ABC.

Ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε το βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου

Ο Σίντνεϊ Πουατιέ έσπασε τον μύθο ότι στα Βραβεία Όσκαρ κυριαρχούσαν μόνο λευκοί άνδρες και γυναίκες, κερδίζοντας το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου το 1963 για τον ρόλο του στο «Lilies of the Field». Η δεκαετία του ’60 ήταν μια σημαντική περίοδος στην ιστορία της Αμερικής, καθώς αυτή ήταν η εποχή του Αφροαμερικανικού Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Η πρώτη ταινία με την απόλυτη βαθμολογία

Από όλες τις εκπλήξεις του 1969, το «Midnight’s Cowboy» ήταν σίγουρα στην κορυφή της λίστας. Ήταν η πρώτη ταινία με βαθμολογία 20 που κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας και η πρώτη ταινία με βαθμολογία 20 που προτάθηκε για Καλύτερη Ταινία, ενώ από εκείνη τη βραδιά οι συντελεστές της έφυγαν με συνολικά τρία Όσκαρ, καθώς κέρδισε και στις κατηγορίες Καλύτερου Σκηνοθέτη και Καλύτερου Σεναρίου.

Το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» έσπασε ρεκόρ με 8 Όσκαρ

Στη 12η απονομή των βραβείων Όσκαρ που πραγματοποιήθηκε το 1940, η κλασική ταινία «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» με πρωταγωνιστές τη Βίβιαν Λι και τον Κλαρκ Γκέιμπλ, έφυγε με πολλά Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ και Β’ Γυναικείου ρόλου, Διασκευασμένου σεναρίου, Φωτογραφίας κ.α. Ενδιαφέρον, αποτελεί, μάλιστα και το γεγονός ότι η ταινία ήταν η πρώτη έγχρωμη στην ιστορία του θεσμού που απέσπασε τόσα Όσκαρ –συνολικά 8, ένα ρεκόρ που κατάφερε να διατηρήσει για 20 συναπτά έτη, και δύο τιμητικά.

Ο πρώτος βραβευμένος που αρνήθηκε το Όσκαρ του

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ένα συγκλονιστικό περιστατικό, ο Ντάντλεϊ Νίκολς ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που αρνήθηκε αρνήθηκε να δεχτεί το Όσκαρ του. Ο Νίκολς, ο οποίος κέρδισε το διάσημο βραβείο Καλύτερου Σεναρίου για το «The Informer» το 1935, επέλεξε να μην το αποδεχτεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ της Ακαδημίας και της Ένωσης Συγγραφέων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.