ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νόρα Μπούζο: H νικήτρια του Arab Woman Award (φωτό)

Νόρα Μπούζο: H νικήτρια του Arab Woman Award (φωτό)

Κέρδισε φέτος το βραβείο «Arab Woman Award» στην κατηγορία καλλιτέχνιδα της χρονιάς, μόλις πριν λίγο καιρό γιόρτασε τα 30α γενέθλια της, είναι από την Σαουδική Αραβία και δημιουργεί ποπ κορν και μπαλόνια από χρυσό και λευκόχρυσο. Είναι η Νόρα Μπούζο.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται συχνά «ψηλά» στην ατζέντα της διεθνούς επικαιρότητας. Τις πιο πολλές φόρες λόγω της πετρελαιοπαραγωγής της ή της χλιδάτης ζωής και των εκκεντρικών επιλογών της βαθύπλουτης ελίτ της. Το τελευταίο καιρό όμως, η Σαουδική Αραβία απασχολεί την παγκόσμια κοινή γνώμη και για έναν ακόμη λόγο. Με τις εντυπωσιακές προσπάθειες του «ασθενούς φύλου» της να «ενδυναμωθεί».

Πριν λίγες εβδομάδες βρέθηκε στις πρώτες σελίδες του διεθνούς τύπου με την παροχή δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες κατά τις πρόσφατες τοπικές εκλογές. Λίγο πριν, είχε απασχολήσει τηλεοπτικά δίκτυα και ενημερωτικά σαιτς με το κίνημα των γυναικών που ζητούσαν να τους επιτρέπεται να οδηγούν αυτοκίνητα. Φαίνεται ότι οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας έχουν αρχίσει να διεκδικούν και να πετυχαίνουν. Και μια από αυτές είναι σίγουρα η Νόρα Μπούζο.

Η Μπούζο γεννήθηκε το 1985 στην Σαουδική Αραβία. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Λονδίνο  και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην Ιστορία της Τέχνης από το φημισμένο SOAS. 

Στα 23 της χρόνια  δημιούργησε το πρώτο περιοδικό τέχνης και πολιτισμοί στην Σαουδική Αραβία και έγινε Διευθύντρια Σύνταξης.   

Είναι νέα, όμορφη και πολύ πολύ ταλαντούχα. Φέτος μάλιστα, αυτή της η αξία αναγνωρίστηκε με την απονομή του υψηλού κύρους βραβείου «Γυναίκα της Αραβίας», στον χώρο της τέχνης.

Η 30χρονη καλλιτέχνις δουλεύει τα έργα της με μεικτά υλικά και μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσίασε την τελευταία της συλλογή με τίτλο «A Miniature (Af)Fair». 

Οι δημιουργίες της που έκλεψαν για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις, είναι επηρεασμένες από την λαϊκή παράδοση της πατρίδας της και πιο συγκεκριμένα από την ισλαμική τέχνη, με χαρακτηριστικά όπως είναι οι μινιατούρες και οι θρησκευτικές παραβολές. 

Η Μπούζο παντρεύει αυτήν την κληρονομιά με τα μοντέρνα και δυτικότροπα σύμβολα της σύγχρονης ποπ κουλτούρας, όπως είναι τα θεματικά πάρκα, το ποπ κορν, τα παιχνιδια με τον γερανό και οι κατασκευές από μπαλόνια. 

Η Μπούζο είχε εντυπωσιάσει το φιλότεχνο αραβικό κοινό από τα πρώτα κιόλας βήματά της, με την πρώτη της συλλογή να κερδίζει διθυραμβικά σχόλια.

Η Μπούζο δεν είναι η μόνη. Ένας μεγάλος αριθμός νέων γυναικών στην Σαουδική Αραβία ασχολούνται πλέον με την τέχνη και κάποιες από αυτές έχουν αναδειχθεί σε σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο του πολιτισμού στην χώρα τους, άλλα και στην ευρύτερη περιοχή. 

Πάντως σημειώστε το όνομα της συγκεκριμένης, είναι σίγουρο θα μας απασχολήσει ξανά με την λαμπρή καλλιτεχνική πορεία της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.