ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η πρώην σύζυγος του Στρος Καν γράφει βιβλίο: «Είκοσι χρόνια ψέμματα»

Η πρώην σύζυγος του Στρος Καν γράφει βιβλίο: «Είκοσι χρόνια ψέμματα»

Η Αν Σανκλέρ ήταν πάντα διακριτική στην προσωπική της ζωή. Υπήρξε σύζυγος του Ντομινίκ Στρος Καν ως την περίοδο που ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ μπλέχτηκε στο σκάνδαλο με την καμαριέρα στο ξενοδοχείο Σοφιτέλ της Νέας Υόρκης, συνελήφθη και εξεδιώχθη από το Ταμείο.

Η Αν Σανκλέρ είχε σταθεί τότε στο πλευρό του και μάλιστα πλήρωσε τα βαριά πρόστιμα που επέβαλε η αμερικανική δικαιοσύνη στον Στρος Καν. Διάσημη δημοσιογράφος στη Γαλλία, η Σανκλέρ αποφάσισε να μιλήσει σε βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει την 1η Μαρτίου με τίτλο « Chronique d’une France blessée», Χρονικό μιας πληγωμένης Γαλλίας.

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της, η διάσημη δημοσιογράφος μίλησε στο Vanity Fair Μαρτίου, 6 χρόνια μετά το σκάνδαλο του Sofitel, όπου η ίδια διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Σήμερα, η Σανκλέρ παραδέχεται τα λάθη της, αλλά δείχνει ότι δεν έχει ακόμη χωνέψει εκείνη την ταραγμένη περίοδο της ζωής της.

«Αυτή η περίοδος ίσως με ακολουθεί ως τον θάνατό μου», δηλώνει.

Η Αν Σανκλέρ δεν αμφέβαλε για τις απιστίες του πρώην συζύγου της, Ντομινίκ Στρος Καν, αλλά έχει συνείδηση του λάθους της.

«Δεν ήξερα τίποτα, του είχα εμπιστοσύνη, δεν ρωτούσα τίποτα», εξομολογείται στο γαλλικό περιοδικό.

«Υπάρχει η άρνηση της γυναίκας που δεν θέλει να ξέρει. Αλλά όταν είχα αμφιβολίες, και είχα αρκετές αμφιβολίες, ο Ντομινίκ με καθησύχαζε πάντα. Μόνο εσύ υπάρχεις για μένα, μου έλεγε». Και η Αν Σακλέρ τον πίστευε, ερωτευμένη και τυφλή. Ωστόσο, ο περίγυρός της αντιλαμβανόταν ότι η κατάσταση ήταν επικίνδυνη.

«Η Αν έχει ένα είδος απίστευτης απλοϊκότητας», εξομολογείται στο περιοδικό Vanity Fair μια στενή της φίλη.

Την απλοϊκότητά της, η Σανκλέρ την χρησιμοποίησε μέχρι τέλους, ακόμη και στις 14 Μαίου 2011, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της καμαριέρας. Δεν πίστευε ότι ο Στρος Καν θα μπορούσε να είχε βιάσει μια γυναίκα, δεν ήταν δυνατόν. Μια φίλη της, η Rachel Kahn, την είχε συμβουλέψει: «Σήκω και φύγε. Βγες από αυτή την κόλαση», αλλά δεν την άκουσε.  Είκοσι χρόνια ψέμματα

Η Αν Σανκλέρ δεν ήθελε να εγκαταλείψει τον Στρος Καν στη δύσκολη στιγμή. Ηταν όχι μόνο επικεφαλής του ΔΝΤ αλλά προαλειφόταν και για πρόεδρος της Γαλλίας. «Δεν εγκαταλείπεις έναν άνθρωπο όταν βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος», έλεγε. Για καιρό δεν ήθελε να πιστέψει ότι ο πρώην σύζυγός της ήταν προβληματικός στην σεξουαλική του ζωή. Αλλά όταν ξέσπασε και άλλο σκάνδαλο, με πόρνες στο ξενοδοχείο Carlton όλα άλλαξαν μέσα της. «Τα πάρτι, οι πόρνες, ο Dodo la Saumure, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», γράφει το Vanity Fair.

Την Ανοιξη του 2012 η Αν Σανκλέρ έκανε το βήμα της ρήξης και εγκατέλειψε τον Στρος Καν μέσα σε 24 ώρες. «Αναρωτιέμαι αν είκοσι χρόνια από τη ζωή μου ήταν είκοσι χρόνια ψέμματα», δηλώνει στο γαλλικό περιοδικό.

Βαθύπλουτη κληρονόμος

Γεννημένη στις 15 Ιουλίου του 1948 στη Νέα Υόρκη (είναι ένα χρόνο μεγαλύτερη από τον Στρος Καν), η Αν Σανκλέρ είναι η κληρονόμος μιας βαθύπλουτης οικογένειας Γαλλοεβραίων που διέφυγε, πριν καταλάβουν τη Γαλλία οι Ναζί, στη Νέα Υόρκη.

Η Αν-Ελίζ Σβαρτς, όπως είναι το πραγματικό όνομά της (ο πατέρας της το άλλαξε σε Σανκλέρ το 1949, ίσως για να κρύψει την εβραϊκή του καταγωγή), είναι μια από τις πιο πλούσιες γυναίκες της Γαλλίας.

Η τεράστια περιουσία της προέρχεται από τον παππού της από την πλευρά της μητέρας της Πολ Ρόζενμπεργκ, ο οποίος υπήρξε ο μεγαλύτερος Γάλλος έμπορος έργων τέχνης του 20ού αιώνα. Από την αμύθητης αξίας συλλογή του παππού της κληρονόμησε 160 πίνακες Γάλλων ζωγράφων που η αξία τους αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 η πώληση μόνο δύο πινάκων της απέφερε 53 εκατομμύρια ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η «Γυναίκα στα πράσινα και στα κόκκινα» του Φερνάν Λεζέ πωλήθηκε για 20 εκατ. και η «Οδαλίσκη» του Ματίς για 33 εκατ.

Στη συλλογή της Αν Σανκλέρ περιλαμβάνονται έργα του Πικάσο, έργα Γάλλων ιμπρεσιονιστών αλλά και έργα του Βελάσκεθ και του Βαν Κονγκ. Η συλλογή της φυλάσσεται σε μια θυρίδα σε τράπεζα του Λιβόρνο, στην Ιταλία.

Ο πρώτος γάμος της ήταν με τον Πολωνοεβραίο δημοσιογράφο Ιβάν Λεβάι, ο οποίος μετανάστευσε μετά τον πόλεμο στη Γαλλία, έχοντας χάσει ολόκληρη την οικογένειά του στο Άουσβιτς. Μαζί του απέκτησε 3 παιδιά, αλλά τον χώρισε για να παντρευτεί, το 1995, τον Στρος Καν, ένα απ’ τα ανερχόμενα τότε στελέχη του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Θα αφοσιωθεί στον δεύτερο άντρα της, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία.

Όταν το 1997 ο Στρος Καν ορίστηκε υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, διέκοψε τη δημοφιλή εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή της «7+7» για να μη δώσει δικαίωμα για παρεξηγήσεις. Θα συνεχίσει την καριέρα της πίσω από τις κάμερες της Τf1, αλλά αργότερα θα μετακινηθεί στο Paris Μatch. Η Aν Σανκλέρ στήριξε το σύζυγό της σε όλες τις εξωσυζυγικές του περιπέτειες, χωρίς ποτέ να αποσύρει την αλληλεγγύη της απέναντί του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι η Αν Σανκλέρ γνώριζε την περίεργη συμπεριφορά του συζύγου της προς τις γυναίκες, τη βιαιότητα με την οποία εξέφραζε την επιθυμία του για κατακτήσεις. Η εφημερίδα Liberation αποκάλυψε μάλιστα ένα άγνωστο επεισόδιο που είχε ο Στρος Καν σε πτήση της Αιρ Φρανς από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη, προ ετών. Ο διευθυντής του ΔΝΤ φλέρταρε με εξαιρετικά άκομψο τρόπο μια αεροσυνοδό, ζητώντας της να κάνουν σεξ στις τουαλέτες του αεροπλάνου, και αυτή του απάντησε με δύο ηχηρά χαστούκια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.