ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι «Σπαρτιάτες» πήραν πίσω την «ψήφο εκλογικής αυτοκτονίας» για τους απόδημους – Έμεινε μόνο η Νίκη «δεκανίκι» για την κυβέρνηση

Το ανακοίνωσε ο εισηγητής τους Πέτρος Δημητριάδης- Η πρόταση του Κ.Βελόπουλου

Οι «Σπαρτιάτες» πήραν πίσω την «ψήφο εκλογικής αυτοκτονίας» για τους απόδημους – Έμεινε μόνο η Νίκη «δεκανίκι» για την κυβέρνηση

Οι «Σπαρτιάτες» αλλάζουν στάση και φαίνεται ότι διορθώνουν το πολιτικό «λάθος» τους με τη ψήφο των αποδήμων, καθώς αναμένεται να ψηφίσουν τελικά «παρών». 

Συγκεκριμένα, ενώ στην Επιτροπή της Βουλής είχαν δηλώσει θετικοί, στην Ολομέλεια ο εισηγητής τους Πέτρος Δημητριάδης ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσουν παρών αν δεν κάνει η κυβέρνηση αλλαγές στο νομοσχέδιο ώστε να υπάρξει μία «πληρέστερη ρύθμιση» (π.χ. συγκρότηση ειδικών καταλόγων αποδήμων, εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων).

Επί της ουσίας όσοι διαφωνούν με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ δεν δέχονται να ψηφίζουν όσοι ζουν και ευρίσκονται εκτός Ελλάδας.

Πάντως ακόμη και αν ψηφίσουν οι «Σπαρτιάτες», το νομοσχέδιο συγκεντρώνει 208 ψήφους ενώ χρειάζεται 200 για να εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει την άρση των προϋποθέσεων για την ψήφο των ομογενών. Ωστόσο αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι μέχρι στιγμής μόνο η Νίκη (σσ. και ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας) στηρίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης από τα δεξιά κόμματα.

Όπως έχουμε ήδη τονίσει ήδη στο pronews.gr με αυτή τη ρύθμιση «επισφραγίζεται» η έξωση των «Σπαρτιατών» (κυρίως) και της Νίκης από την επόμενη Βουλή, καθώς θα προστεθούν δυνητικά 800.000 ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν ψηφίζουν αυτά τα κόμματα και αν προστεθούν στο συνολικό ποσοστό των ψηφοφόρων, τότε τόσο οι «Σπαρτιάτες», όσο και η Νίκη πέφτουν κάτω από το 3% και μένουν εκτός Βουλή. 

Πρόκειται άλλωστε για έναν νόμο που έγινε για να βγουν εκτός Βουλής τα δεξιά κόμματα, χαρακτηριστικό είναι ότι στους Έλληνες του εξωτερικού -εκτός από τη ΝΔ που ξεπέρασε το 40%- τα κόμματα που έχουν «πέραση» είναι κυρίως τα αριστερά. Το ΜέΡΑ25 πήρε 12,01%, ενώ το ΚΚΕ πήρε 11,92%. 

Αντιθέτως η Ελληνική Λύση πήρε μόλις 0,94%, ενώ οι «Σπαρτιάτες» πήραν μηδενικό ποσοστό. Η Νίκη μπορεί να πήρε 2,16%, ωστόσο και αυτό το κόμμα πήρε μικρότερο ποσοστό από τους Έλληνες του εξωτερικού απ’ ότι στην Ελλάδα. 

Όσον αφορά τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, δεν τους στερείς το δικαίωμα της ψήφου, μπορούν να ψηφίσουν, αλλά θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να βρίσκεται κάποιος στην Οτάβα (πχ.) να έχει ζήσει όλη του τη ζωή εκεί, σε μια σπιταρόνα, σε ένα μέρος που όλα δουλεύουν «ρολόι» και να αποφασίζει τι θα γίνει στην Ελλάδα, ακριβώς και ένας πολίτης που ζει στον Πύργο Ηλείας και καλείται κάθε ημέρα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της χώρας μας.

Οι Έλληνες του εξωτερικού σε μεγάλο βαθμό δεν γνωρίζουν τι γίνεται εδώ, κυρίως αυτοί για τους οποίους γίνεται η ρύθμιση (σσ. δεν αφορά κάποιον που έφυγε πριν λίγα χρόνια για μετανάστευση, αλλά κυρίως κάποιον που ούτε γεννήθηκε, ούτε έχει ζήσει στη χώρα μας). Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν όλη τους τη ζωή στη Γερμανία, στην Αγγλία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία κτλ. και δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα της Ελλάδας και αυτά που βιώνουν οι Έλληνες, σε μια χώρα που έζησε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. 

Πρόκειται για ανθρώπους που παίρνουν 4.000-5.000 ευρώ μισθό και ζουν σε χώρες που έχουν χαμηλότερο εβδομαδιαίο κόστος σούπερ μάρκετ, την ώρα που ο μέσος Έλληνας οικογενειάρχης έχει μισθό περίπου 1.000 ευρώ και καλείται να δώσει 250 ευρώ την εβδομάδα για τα ψώνια της οικογενείας του.

Για μια χώρα ψηφίζουν και αποφασίζουν αυτοί που ζουν σε αυτή τη χώρα!

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος πριν από λίγα 24ωρα άσκησε κριτική σε «Σπαρτιάτες» και Νίκη για τη στάση τους απέναντι στην ψήφο των αποδήμων κατέθεσε δική του πρόταση.

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή ζητώντας να μην προσαρτάται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας υποστηρίζοντας πως οι εκτός Ελλάδας διαμένοντες δεν έχουν δικαίωμα να καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

Ειδικότερα, η Ελληνική Λύση προτείνει την δημιουργία ξεχωριστών εκλογικών περιφερειών Εξωτερικού για την διενέργεια παράλληλης εκλογικής διαδικασίας το αποτέλεσμα της οποίας δεν θα επηρεάζει τις εκλογές της χώρας.

Την ίδια πρόταση είχε καταθέσει το 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματική καθώς παραβιάζει την αρχή της ισοτιμίας της ψήφου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.