ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι Αρμένιοι νεοπαγανιστές θα γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά τους με ένα αρχαίο άγαλμα του Μίθρα!

Οι Αρμένιοι νεοπαγανιστές θα γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά τους με ένα αρχαίο άγαλμα του Μίθρα!

Ένα κομμάτι ενός αρχαίου ειδωλολατρικού αγάλματος (φωτο κάτω) θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον ναό Garni στην Αρμενία. Η… παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου και θα χρονολογηθεί για να συμπίπτει με το «Aryan New Year», το οποίο γιορτάζεται από τα μέλη της νεο-παγανιστικής οργάνωσης “Covenant of the Sons of the Sun”.

Όπως είπε η γραμματέας Τύπου της Κρατικής Υπηρεσίας Προστασίας του Ιστορικού Περιβάλλοντος και του Ιστορικού και Πολιτιστικού Μουσείου-Αποθεμάτων της Αρμενίας Marine Avanesyan “Blagovest-info”, το αρχαίο κομμάτι θα παρουσιαστεί κατόπιν αιτήματος των νεο-ειδωλολατρών. Μιλάμε για ένα μαρμάρινο κεφάλι ταύρου, το οποίο βρέθηκε κατά λάθος το 2011 σε ένα φαράγγι κοντά στο Γκάρνι. Το άγαλμα, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ηλικίας άνω των 1720 ετών, δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ δημόσια μέχρι τώρα.

«Οι ειδικοί, αφού μελέτησαν το εύρημα, διαπίστωσαν ότι η μαρμάρινη κεφαλή ενός ταύρου είναι ένα από τα πιο σπάνια αντικείμενα. Αυτό είναι ένα θραύσμα από τη μαρμάρινη σύνθεση του ταύρου (ταυροχθόνου) του θεού του ήλιου Μίθρα, που κάποτε κοσμούσε το ναό του Γκάρνι», εξήγησε η γραμματέας.

Σήμερα στην Αρμενία υπάρχει μια μικρή κοινότητα λατρευτών του ήλιου που γιορτάζουν τις προχριστιανικές γιορτές, πολλές από τις οποίες λαμβάνουν χώρα εντός του ναού Garni.

Σύμφωνα με την αρχαία Αρμενική πίστη, ο αρχαίος Δημιουργός (ο όρος για τον Αρμενικό «δημιουργό» ακούγεται σαν Άρα, Άραριχ) δημιούργησε τους υπόλοιπους θεούς και τους κατοίκους της Αρμενίας. Εξ ου και η διατύπωση των Αρμενίων-Αρίων, ωστόσο αναλυτές τονίζουν ότι οι νεο-ειδωλολάτρες σέβονται την ιστορία της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας.

Το “Aryan New Year”, το οποίο γιορτάζουν οι νεο-παγανιστές στις 21 Μαρτίου, είναι αφιερωμένο στον θεό της καταιγίδας και του πολέμου, Vahagn.

Αφιερωμένος στον θεό του ήλιου Μήθρα, ο ναός Garni είναι ο μόνος από τους σωζόμενους ειδωλολατρικούς θρησκευτικούς χώρους της αρχαίας Αρμενίας. Αφού η χώρα υιοθέτησε τον Χριστιανισμό το 301, ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως κοσμική δομή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.