ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ν.Τζανάκης για τους πλήρως εμβολιασμένους που νοσηλεύονται: «Με τρίτη δόση θα πέσει το ποσοστό»

Ν.Τζανάκης για τους πλήρως εμβολιασμένους που νοσηλεύονται: «Με τρίτη δόση θα πέσει το ποσοστό»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, υποστήριξε πως δεν ανησυχεί για το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων που νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα στα νοσοκομεία, καθώς αυτοί είναι κυρίως ανοσοκατασταλμένοι, άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα για διάφορους ιατρικούς λόγους και ηλικιωμένοι.

Ενώ πρόσθεσε πως αυτό το ποσοστό θα μειωθεί όταν οι συγκεκριμένοι πολίτες εμβολιαστούν και με τρίτη δόση.

“Όλοι αυτοί που αποτελούν περίπου το 10 με 15% των νοσηλευομένων, με την τρίτη δόση θα ενισχύσουν την ανοσία τους και αναμένεται ότι αυτό το ποσοστό θα μειωθεί. Οι ανεμβολίαστοι θα συνεχίσουν να γεμίζουν τα νοσοκομεία. Γιατί, όπως έχουμε πει – νομίζω ότι είμαι ο “πατέρας” αυτής της ρήσης- είναι ένα “πανδημικό κύμα ανεμβολιάστων”, λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ποια είναι τα ποσοστά των εμβολιασμένων με δύο δόσεις σε νοσοκομεία

Έχει αποδειχθεί πως οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις αποτελούν κατά μέσο όρο το 10% με 15% όσων νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid-19, το 10% όσων καταλήγουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το 1% με 2% όσων -δυστυχώς- καταλήγουν στον θάνατο.

“Η μεγάλη μάζα τόσο στις ΜΕΘ, όσο και στους θανάτους και τις νοσηλείες αφορά στους ανεμβολίαστους. Και συγκεκριμένα, το 90% στις νοσηλείες, το 90% με 95% στις Μονάδες και σχεδόν το 99% στους θανάτους Αν δεν εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτά τα ποσοστά”, τονίζει ο Καθηγητής κ. Τζανάκης,

Όπως ανακοίνωσαν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η τρίτη δόση του εμβολίου συστήνεται για τις ακόλουθες ομάδες του πληθυσμού:

  • Ανασοκατεσταλμένοι
  • Ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας
  • Πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών

Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού εμβολιασμού με τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

“Είναι όσοι ενώ έχουν λάβει το εμβόλιο κάνουν βαριά συμπτώματα. Τα ποσοστά σε αυτούς τους ανθρώπους θα πέσουν σιγά σιγά. Ο τρίτος εμβολιασμός θα έρθει προσθετικά να βοηθήσει τη συνολική προσπάθεια που κάνει η χώρα μας. Θα αρχίσει να “δουλεύει” σιγά – σιγά και θα επιτείνει την ανοσία και δεν θα έχουμε κρούσματα και νοσήσεις σε εμβολιασμένους πλέον”, τονίζει ο ειδικός.

Τζανάκης: “Ενδέχεται να έχουμε σταθεροποίηση και όχι επιβάρυνση από τα σχολεία”

Ευχάριστες προβλέψεις μέσα από τα επιδημιολογικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης φέρνει ο Καθηγητής Τζανάκης και για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα σχολεία, σε συνδυασμό με την επιστροφή των παιδιών από τη χαλαρότητα των διακοπών και τα ποσοστά εμβολιασμένων μαθητών που αυξάνονται, δεν αποκλείεται να αποδειχθούν η “χρυσή συνταγή” για τη μείωση της διασποράς στους νέους κάτω των 17 ετών και τη συνέχιση της διά ζώσης εκπαίδευσης.

“Οι διακοπές συνέβαλαν κατά πολύ στη διάδοση του κορωνοϊού, με τα κορονοπάρτι, με τις πλατείες, με τις καφετέριες με όλα αυτά. Φαίνεται ότι όλα αυτά στο σχολείο έχουν υποκατασταθεί μέσω της επιτήρησης των πολλών τεστ και δεν βλέπω καθόλου απίθανο αντί να έχουμε επιδείνωση με τα σχολεία να έχουμε σταθεροποίηση. Αυτό βέβαια θα φανεί το επόμενο διάστημα γιατί είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα για να έχουμε μια καθαρή εικόνα για την επίδραση των σχολείων, στην πανδημική εικόνα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Τζανάκης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όλα θα εξαρτηθούν από την πτώση της θερμοκρασίας, όποτε κι αν αυτή συμβεί. Αλλά ακόμη και μετά τα τέλη του Οκτώβρη, “δεν αποκλείω καθόλου την περίπτωση να πάμε σε μια ελεγχόμενη κατάσταση”, καταλήγει ο καθηγητής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.