Η μισή κοινωνία πίσω από τα «κάγκελα»: Η Ευρώπη ετοιμάζει lockdown και αποκλεισμούς σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

Η μισή κοινωνία πίσω από τα «κάγκελα»: Η Ευρώπη ετοιμάζει lockdown και αποκλεισμούς σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

Για ακόμα μια χρονιά οι κυβερνήσεις κάνουν νέες σκέψεις για τη χάραξη νέας πολιτικής περιοριστικών μέτρων μόνο για τους ανεμβολίαστους που θα γίνουν απόκληροι της κοινωνίας.

Ευρύ πεδίο συζητήσεων ανοίγει το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, όπως στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία, την Τσεχία. Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται προ των πυλών και τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται σε πολλές χώρες (σε μια γενική συζήτηση καθώς επιστημονικά τίποτα ακόμα δεν έχει αποδειχθεί), κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να καταρτίζουν ένα plan b, σε περίπτωση… έξαρσης του ιού.

Η αρχιτεκτονική της νέας πολιτικής περιορισμών βασίζεται στους ανεμβολίαστους, που αν μη τι άλλο βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αυστρίας, με τη Βιέννη, εν μέσω αύξησης κρουσμάτων και εισαγωγών στις ΜΕΘ, να προωθεί σχέδιο lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους, που σημαίνει ότι θα μπορούν να κυκλοφορούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το γεγονός ότι ο χειμώνας ευνοεί τη μετάδοση της νόσου Covid-19, λόγω διασκέδασης σε κλειστούς χώρους, έχει ενεργοποιήσει τους ειδικούς ώστε να μην τεθεί η κατάσταση εκτός ελέγχου.

Ο εντοπισμός και η διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα +», την ίδια στιγμή, καθιστά σημαντική τη λήψη μέτρων για τη θωράκιση του πληθυσμού. Πάντως, έχει διαπιστωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στην Εντατική, ανά τον κόσμο, αποτελείται από ανεμβολίαστους.

Το χτίσιμο τείχους συλλογικής ανοσίας, που από την αρχή ήταν το ζητούμενο για τη μείωση των μολύνσεων, φαντάζει μακρινός στόχος από τη στιγμή που μεγάλη μερίδα πολιτών εμφανίζεται δύσπιστη απέναντι στον εμβολιασμό.

Προβληματίζει, ειδικότερα, η κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ρουμανίας με 500, περίπου, ημερήσιους θανάτους από κορωνοϊό και με μόνο το 36% του κόσμου θωρακισμένο απέναντι στη νόσο. Για τον λόγο αυτόν, το Βουκουρέστι αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα περιορισμού.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που συνοδεύτηκε από υψηλή διασπορά του ιού, οδήγησε τη Λετονία σε έκτακτα μέτρα, συγκεκριμένα σε lockdown ενός μήνα.

Ακόμη και σε χώρες όπως η Γερμανία έχουν τεθεί επί τάπητος προτάσεις για επέκταση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, ενώ στο κρατίδιο της Έσσης οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να ψωνίζουν από σούπερ μάρκετ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη Βρετανία παρατηρείται, επίσης, εκθετική αύξηση των λοιμώξεων, με περίπου 50.000 ημερήσια κρούσματα και σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ υπάρχει σκέψη για επαναφορά της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.