ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το αντανακλαστικό Babinski στα μωρά;

Ο έλεγχος γίνεται αμέσως μετά τον τοκετό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το αντανακλαστικό Babinski στα μωρά;

Τα νεογέννητα κάνουν διάφορες αντανακλαστικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα εάν ακουμπήσετε την άκρη του στόματός του, εκείνο θα γυρίσει προς το μέρος σας και θα ψάχνει για φαγητό. Οι αντανακλαστικές αυτές κινήσεις είναι τα λεγόμενα νεογνικά αντανακλαστικά και ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι το αντανακλαστικό Babinski.

Τι είναι το αντανακλαστικό Babinski;

Το αντανακλαστικό Babinski πήρε το όνομά του από τον νευρολόγο Joseph Babinski, o οποίος το περιέγραψε για πρώτη φορά το 1896. Αναφέρεται επίσης και ως πελματιαίο αντανακλαστικό και ουσιαστικά πρόκειται για την κίνηση που κάνει το πόδι του νεογέννητου όταν ακουμπήσουμε το πέλμα με το δάχτυλο ή ένα άλλο αντικείμενο: το μεγάλο δάχτυλο εκτείνεται προς τα πάνω και τα υπόλοιπα ανοίγουν μεταξύ τους προς τα έξω.

Ο έλεγχος του συγκεκριμένου αντανακλαστικού αποτελεί κομμάτι της εξέτασης του νεογέννητου αμέσως μετά τον τοκετό. Ο έλεγχος γίνεται από τον γιατρό ο οποίος ακουμπάει το πέλμα του βρέφους με το δάχτυλο ή κάποιο άλλο αντικείμενο.

Πότε εξαφανίζεται το αντανακλαστικό Babinski;

Το πελματιαίο αντανακλαστικό γίνεται πιο έντονο τους πρώτους εννέα μήνες και εξαφανίζεται μετά την ηλικία των δύο ετών. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να εξαφανιστεί και μετά τους δώδεκα μήνες.

To αντανακλαστικό Babinski σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και σε ενήλικες

Στα παιδιά μεγαλύτερα των δύο ετών και στους ενήλικες κανονικά δεν υπάρχουν σημάδια του συγκεκριμένου αντανακλαστικού και η διέγερση του πέλματος κάνει τα δάχτυλα να λυγίζουν προς τα κάτω. Η παρουσία του αντανακλαστικού Babinski σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά αποτελεί ένδειξη διαταραχής του κεντρικού νευρικού συστήματος το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Τέτοιες διαταραχές είναι ο όγκος ή ο τραυματισμός του εγκεφάλου, η μηνιγγίτιδα, η νόσος του Lou Gehrig, ο όγκος ή η βλάβη του νωτιαίου μυελού και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Εάν παρατηρήσετε, συνεπώς, ότι το παιδί μεγαλύτερης ηλικίας εμφανίζει το αντανακλαστικό Babinski, θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Ποια άλλα αντανακλαστικά έχει το μωρό όταν γεννιέται;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός από το αντανακλαστικό Babinski υπάρχουν πολλά ακόμα νεογνικά αντανακλαστικά, κάποια εκ των οποίων διαρκούν για μήνες, ενώ άλλα εξαφανίζονται σε διάστημα μερικών εβδομάδων μετά τον τοκετό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.