Σπουδαία ανακάλυψη για τη θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με επικεφαλής τον Έλληνα Πνευμονολόγο

Σπουδαία ανακάλυψη για τη θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με επικεφαλής τον Έλληνα Πνευμονολόγο

H ερευνητική ομάδα του τμήματος Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή-πνευμονολόγο Αργύρη Τζουβελέκη και τους καθηγητές Guoying Yu και Naftali Kaminskiπροέβη σε μια σημαντική ανακάλυψη αναφορικά με τη θεραπεία της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης (Idiopathic Pulmonary Fibrosis)

Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση αποτελεί μια δυνητικά θανατηφόρο νόσο των πνευμόνων, αγνώστου αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από αντικατάσταση του φυσιολογικού πνεύμονα από καταστρεπτικές ουλές και εμφανίζει πρόγνωση δυσμενέστερη από εκείνη του καρκίνου του πνεύμονα. Μέχρι στιγμής η νόσος δεν εμφανίζει αποτελεσματική θεραπεία και οι ασθενείς καταλήγουν εντός 3-5 ετών από τη στιγμή της διάγνωσης.

Η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε ότι η θυρεοειδική ορμόνη με τη μορφή εισπνοής εμφανίζει θεραπευτικές ιδιότητες σε πειραματικά μοντέλα πνευμονικής ίνωσης μέσω βελτίωσης της λειτουργίας των μιτοχονδρίων των επιθηλιακών κυττάρων του πνεύμονα, των κυτταρικών οργανιδίων που αποκαλούνται «εργοστάσια του κυττάρου» και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εν λόγω μελέτη σκορπίζει ελπίδα σε πολλούς ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο μιας και οι ερευνητές προτίθενται να ξεκινήσουν άμεσα μελέτη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της εισπνεόμενης θυρεοειδικής ορμόνης σε ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.