Χ.Γώγος: «Υπάρχουν τρεις μεταλλάξεις – Δεν ξέρουμε τι γίνεται με τα μονοκλωνικά φάρμακα»

Χ.Γώγος: «Υπάρχουν τρεις μεταλλάξεις – Δεν ξέρουμε τι γίνεται με τα μονοκλωνικά φάρμακα»

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, απασχολούν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα τόνισε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως εξήγησε, σε μια πόλη στη Βραζιλία το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού επικράτησε στο 50% των περιπτώσεων, ενώ έχει σημειωθεί ως τώρα και ένα κρούσμα στη Γερμανία. «Από τα τρία αυτά στελέχη προκύπτει, ιδίως για τα δυο τελευταία που δεν τα ξέρουμε, ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπουν στα κύτταρά μας και να κάνει λοίμωξη ο ιός, έχουν δυνατότητα να προσδένονται πιο εύκολα και ταχυτέρα με την πρωτεΐνη ακίδα και να προκαλούν νόσο» σημείωσε ο κ. Γώγος.

Οι μεταλλάξεις είναι σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, σχολίασε ο καθηγητής. Υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις που δεν δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιούς και πολλές από αυτές επιδιορθώνονται. Παράλληλα, μέσα από αυτές επικρατούν κάποιες που τους δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Δήλωσε δε ότι είναι προτιμότερο να είναι 50% βαρύτερος ένας ιός, παρά 50% μεταδοτικότερος γιατί τότε οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι. «Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα θεραπείας με τα μονοκλωνικά αντισώματα» δήλωσε για τις μεταλλάξεις.

Το μέλος της επιτροπής εστίασε και πάλι στη σωστή χρήση της μάσκας, δηλώνοντας ότι η σωστή μάσκα προστατεύει και από τα μεταλλαγμένα στελέχη. «Πρέπει να κάνουμε συχνή επιτήρηση, με δειγματοληπτικό τρόπο, αλλά και με ιδιαιτέρες περιπτώσεις επαναμόλυνσης, άνθρωποι που επαναμολύνονται πιθανώς να σχετίζονται με τον μεταλλαγμένο ιό επομένως πρέπει να ελέγχονται. Αυτό σημαίνει περισσότερα τεστ και ειδικά τεστ με την ιδιαίτερη γενετική αλληλουχία» δήλωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι άνθρωποι που μολύνονται με τον κορωνοϊό φαίνεται ότι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα με ινώσεις που προκαλούνται και παραμένουν, αλλά και με νευρολογικές επιπλοκές και ψυχιατρικές επιπλοκές, που παραμένουν σε βάθος χρόνου και μπορεί να προκαλέσουν νοσηρότητα και θνητότητα» τόνισε δε ο καθηγητής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.